Nieuwe boeken over borduren

Een tijdje geleden vond ik dat er niet al te veel nieuwe boeken over borduren verschenen. Maar nu heb ik er toch weer drie ontdekt. Het begint al bijna een vaste rubriek te worden, want hier en hier heb ik het ook over boeken over borduren gehad.

Net nieuw is ‘Embroidery – a maker’s guide‘, een uitgave met projecten geïnspireerd op de textielcollectie van het Victoria & Albert Museum.

Het nieuwste boek met borduurprojecten uit het Victoria and Albert Museum.

In dit boek vind je 15 stap-voor-stap projecten die hun oorsprong vinden in oude borduurtechnieken. De stukken die als inspiratie hebben gediend voor de ontwerpers zijn ook opgenomen in het boek.

Wat te denken van een
*geborduurd boekomslag in de Kogin-techniek,
* een etui in de Bargello, geïnspireerd op het speldenkussen in de vlamsteek uit 1670-80 van Martha Edlin,

Geborduurde casket en speldenkussens van Martha Edlin uit de 17e eeuw, waaronder degene in vlamsteek (middelste). copyright © Victoria and Albertmuseum, London

* servetten met blackworkmotieven,
* een telefoonhoesje in crewelborduurwerk,
* een kussen met een artichok motief geïnspireerd op het werk van William Morris en zijn dochter May Morris,
* een schilderijtje met een paislymotief versierd met (groene) kevervleugels
en nog meer.

Sarah Homfray, een van de ontwerpsters neemt je in filmpje mee door het boek en een aantal projecten.

Al eerder heb ik het over de boeken van de Japanse Yumiko Higuchi gehad. Zakka Embroidery en Simply Stitched waren al een tijdje in het Engels vertaald en nu is daar een derde boek bij gekomen, Simply Stitched with Appliqué.

Simply Stitched with Appliqué van Yumiko Higuchi

In dit boek combineert Yumiko applicaties met borduurwerk in de zo kenmerkende eigen stijl van haar. Met veel projecten en duidelijke beschrijvingen hoe je ze kunt maken. Een van mijn favorieten is dit project.

portefeuille met geappliqueerde bloemen van Yumiko Higuchi.

Het laatste boek waar ik het over wil hebben is Stitchpeople van Jo Dixey. Hierin laat zij in 20 verschillende projecten zien hoe je mensen, gezichten, maar ook ogen en monden kan borduren.

Stitchpeople van Jo Dixby

De projecten worden gepresenteerd in oplopende moeilijkheidsgraad van beginners tot en met experts plus.
Interessant is toch wel te zien wat het effect is van de diverse borduurtechnieken die ze gebruikt. En die gaan van het simpel borduren van lijnen in stiksteek naar appliqueren, quilten, vlakken vullen met de splijtsteek (splitstitch) en of zandsteek, draad opnaaien, naaldschilderen en zelfs or nue.

Tijdens mijn bezoek aan de Frankfurter Buchmesse deze maand (hier presenteren uitgeverijen wereldwijd hun nieuwe aanbod) heb ik nog een aantal nieuwe boeken over borduren ontdekt. Zodra deze zijn verschenen zal ik die ook met jullie delen.

Verder ben ik van plan een aantal blogs te maken over boeken die te maken hebben met een bepaald onderwerp. Dit kunnen de naslagwerken over een bepaalde borduurtechniek zijn, die alleen nog tweedehands te koop zijn, maar altijd aangevuld met titels die nu nog te koop zijn. In de planning staan artikelen over boeken over Blackwork/Zwart en over Stumpwork/Raised embroidery. Zijn er nog meer onderwerpen die jullie graag behandeld zien? Laat het me weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *