Nieuwe borduurboeken – van mandala’s om te borduren tot slow stitching

Geregeld hou ik jullie op de hoogte van nieuwe borduurboeken, zoals hier, hier en hier. En afgelopen maanden zijn er weer een aantal interessante borduurboeken verschenen.

Om te beginnen Embroider your life van Nathalie Mornu. Eenvoudige technieken en 150 patronen om je eigen wereld te versieren. Met bijdragen van diverse moderne borduursters en borduurders.

verzameld door Nathalie Mornu

Het boek laat eerst mogelijke materialen om mee en op te werken zien. En gaat vervolgens in op hoe je het beste kunt starten met je project. Er wordt uitgebreid ingegaan op manieren om je patroon op de stof te krijgen en de ins en outs over hoe te werken met splijtgaren. De basis borduursteken worden uitgelegd.

Uitleg van de basis borduursteken

En verschillende manieren van afwerken worden besproken.
Vervolgens worden aan de hand van de thema’s communcation, natural world, design world en patterns mogelijke patronen en motieven gepresenteerd. Leuk is het om te zien hoe je een motief op verschillende manieren kunt borduren en verwerken. En tussendoor komen er ook nog een aantal borduurtechnieken aan de orde als borduren op papier, schaduwborduurwerk, borduren aan de hand van een foto en sashiko. Een bijzonder boek met veel inspiratie

Meerdere mogelijkheden voor een simpel motief

Jamie Chalmers aka Mr X Stitch laat je in  ‘The Mr X Stitch Guide to Cross stitch‘ een moderne manier van het borduren met kruissteken zien.

Zo gaat hij in wat het effect is van een ontwerp als je minder of meer kruissteken maakt (in grootte varieert) en met meer of minder kleuren werkt. Als voorbeeld zijn ontwerp van de Mona Lisa met maar 10 kleuren en een formaat van 7,3 x 11,3 cm.

Mona – de eerste steekjes

Mona – je begint haar steeds meer te herkennen

Mona – en nu is ze klaar

Ook laat hij zien wat andere, moderne, kruissteekontwerpers doen. Een boek met inspirerende voorbeelden en tips om zelf je eigen ontwerpen te maken. Met 20 ‘anders-dan-andere’ kruissteekprojecten. Hier kun je een aantal pagina’s van het boek bekijken.

Kijk ook eens op zijn website mrxstitch.com. Hieronder kan je met hem kennismaken.

In ‘Mandalas to Embroider‘ van Carina Envoldsen-Harris vind je 24 patronen (in twee formaten) van op Mandala’s geïnspireerde motieven om te borduren. Achterin het boek vind je opstrijkpatronen van de motieven die je gelijk kunt gebruiken. Elk patroon komt met suggesties voor borduursteken en kleur, maar ga vooral lekker zelf experimenteren met steken en kleuren. Ook worden er suggesties gegeven om de mandala’s te borduren op tassen, kleding, sieraden, kussen en wat je maar kunt bedenken.

Hier kun je een aantal pagina’s van het boek bekijken.

Bijzonder is het boek ‘The geometry of hand-sewing‘ van Nathalie Chanin van the School of Making en Alabama Chanin.

Hierin neemt ze ons mee in haar eigen stijl en visie van het borduren van kledingstukken.
In het eerste hoofdstuk introduceert ze ‘stitching cards’ die je helpen de steken te begrijpen en te oefenen. Vervolgens laat ze de basisborduursteken zien en hoe je ze kunt maken. En in de volgende hoofdstukken laat ze zien hoe je ermee kunt variëren, combineren en hoe zij ze toepast in het werk van Alabama Chanin. Bijzonder is dat ze altijd werkt met katoenen draad op jersey stof. Alle proefjes/samples in het boek zijn hierop gemaakt.

Door de basissteken in vormen te borduren creëer je nieuwe patronen

Uitwerking van de flanelsteek (rechterpagina)

Wil je eens experimenteren met slow stitching en mixed media op papier en/of stof, dan is ‘The hand-stitched surface‘ van Lynn Krawczyk wellicht iets voor jou.
Naast uitleg over de gebruikte borduursteken, materiaal en tools om te gebruiken laat Lynn Krawczyk je ook zien hoe je door te variëren en combineren van kleuren, diktes en verschillende soorten garen, unieke effecten kunt creëren. Met 15 projecten om uit te proberen voor zowel papier als stof.

Al met al weer een interessante oogst. Heb jij nog nieuwe borduurboeken gespot? Laat het me weten.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *