Textielreizen en borduurworkshops/-cursussen in het buitenland

Vorige week kreeg ik de folder van Ine de Boer van IdéBé Reisspecials weer binnen. Zij organiseert jaarlijks een aantal korte textielreizen. Jaren geleden ben ik met haar en een groep textielliefhebbers naar Londen geweest en hebben we o.a. de Knitting & Stitching Show bezocht.
Mensen vragen geregeld waar ik al die textielreizen en borduurworkshops en -cursussen toch vind in het buitenland. Dat is niet zo 1, 2, 3 uit te leggen, handiger is gewoon dat iedere keer als ik er een tegenkom, ik die gewoon met jullie deel hier op de blog.
Natuurlijk ben ik hier niet compleet in, dus als jullie tips hebben, mail ze me dan of plaats ze hieronder in het commentaar.

Laten we beginnen met de korte textielreizen die IdéBé aanbiedt voor 2016. Deze zijn vaak gepland rondom een evenement waarbij je ook in de gelegenheid bent om dat te bezoeken. Met Nederlandstalige reisbegeleiding.
Nantes en nog veel meer…. – 20 t/m 24 april 2016
* Festival du Lin in Normandië – 29 juni t/m 3 juli 2016
* Quiltfestival Elzas/Ste Marie aux Mines – 15 t/m 18 september 2016
* Rowan en Yarndale/Yorkshire – 21 t/m 26 september 2016
* Van Deftigheid en Alledag, een textielprogramma vol kleur in eigen land -7 oktober 2016
Meer informatie staat er op de website.

Philippa Turnbull van de Crewelwork Company organiseert dit jaar o.a. 2 grote textielreizen. Hierin combineert ze bezoeken aan textielcollecties in musea en privélandhuizen en kastelen met borduurworkshops met gerenommeerde borduursters.
Van 19 juni t/m 1 juli 2016 vindt the ‘Scottish Highland Needlework Tour’ plaats, gebaseerd op het borduurwerk in het leven van Lady Anne Clifford (1590-1676). Het uitgebreide programma vind je hier. De borduurworkshops worden gegeven door Philippa Turnbull (crewelwork) en Meredith Hahn Willett (ontwerp geïnspireerd door Anna Phoebe Traquair).
En van 17 t/m 27 september 2016 vindt het ‘Lady Anne’s Needlework Retreat’ plaats. Dit begint met borduurworkshops van Philippa Turnbull (crewelwork), Meredith Hahn Willett (needlework) en Jacqui Carey (17e eeuwse borduursteken) in Appleby-in-WestMorland. En vervolgens worden o.a. Holker Hall, Muncaster Castle, Traquair House, Edingburgh en Durham bezocht. Hier vind je uitgebreide programma en hier vind je een video uit 2014 die en klein tipje van de sluier oplicht wat je allemaal te wachten staat. Als je goed kijkt dan zie je mij ook nog voorbijkomen.

nader onderzoeken van 17e eeuws borduurwerk in Muncaster Castle, Ravenglass

nader onderzoeken van 17e eeuws borduurwerk in Muncaster Castle, Ravenglass

Heel anders zijn de evenementen in Australië, Engeland en Amerika waarbij allerlei borduurworkshops aangeboden worden. Deze zijn vaak meerdaags waardoor je meerdere workshops kan kiezen en maar één keer hoeft te reizen.
Je moet naar Australië voor Beating around the Bush, dit 7-daagse evenement wordt georganiseerd door het borduurtijdschrift Inspirations en biedt meer dan 60 workshops aan van 21 borduurdocenten van over heel de wereld.

Beating around the Bush

‘Beating around the Bush’ vindt plaats in Adelaide van 5 t/m 12 oktober 2016.
Ook in Australië, in Brisbane vindt van 25 juni t/m 3 juli 2016 The Koala Conventions plaats.

Koala Conventions 2016

Koala Conventions 2016

Als je plannen die richting uit heb, dan raad ik je aan  de catalogi van beide evenementen te downloaden en die op je gemak te bekijken. Ik weet al naar welke ik graag zou willen gaan.

Maar Australië gaat het dit jaar niet worden. Ik blijf wat dichter bij huis, namelijk in Bath.
Hier wordt in augustus ‘the Bath Textile Summer School’ georganiseerd. Van 10 t/m 19 augustus 2016 worden daar verschillende 2-, 3-, 4- en 5-daagse textielworkshops georganiseerd op fantastische locaties als o.a. het Holburne Museum.

Jenny Adin-Christie 2015 class in the Holburne Museum

Jenny Adin-Christie 2015 klas in the Holburne Museum

 

De meerwaarde van dit soort textielreizen en borduurworkshops/-cursussen is dat je naast het leren van een nieuwe borduurtechniek heel veel verschillende borduursters van over heel de wereld ontmoet. Dit geeft zulke waardevolle contacten en ‘borduur’vriendschappen voor de rest van je leven, je leert zo veel van elkaar. Het maakt niet uit waar je vandaan komt, je hebt allemaal die gemeenschappelijke passie, het borduren.
Dus als je de tijd hebt, de zin en je kan het je veroorloven, dan raad ik van harte aan om het gewoon eens uit te proberen. Wees niet bang voor taalproblemen, we spreken allemaal ‘borduurs’ en die is universeel.

 

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *