Beyond TAST – januari uitdaging: de rijgsteek
Ja, het is me gelukt. Ik ben gestart met Beyond TAST. Afgelopen jaren heb ik meegedaan aan TAST – Take A Stitch Tuesday. Ik heb daar al eerder over geschreven (als je TAST aanklikt bij categorie aan de rechterkant van de pagina dan komen alle gerelateerde artikelen te voorschijn). 100 borduursteken heeft Sharon Boggon van Pintangle.com behandeld in die tijd en 3 januari is ze begonnen met een nieuwe reeks. Hier verteld ze er meer over. De eerste steken waren de rijgsteek, de festonsteek en deze week de vliegsteek.
Voor mensen die TAST al eerder gedaan hebben en toe zijn aan een nieuwe uitdaging heeft ze nu Beyond TAST opgezet. Hierin wordt iedere 4/5 weken een nieuwe uitdaging gegeven. En de eerste/januari uitdaging was de rijgsteek.
Mmmm, wat is er nu zo interessant aan de rijgsteek. Zo ongeveer de meest simpele borduursteek die er is.
Maar als je even verder kijkt, dan zie je deze steek in heel veel gedaantes terugkomen in een groot aantal borduurtechnieken.
Sashiko
Bijvoorbeeld bij Sashiko, een Japanse techniek waar er met rijgsteken grafische patronen op indigo stof gemaakt worden. Sashiko betekent kleine steekjes. Eerst maak je alle steken in de ene richting en vervolgens de steken in de andere richting.
Je kunt het ook vrijer gebruiken in combinatie met boro (Japanse versteltechniek).
Kogin
Een andere Japanse borduurtechniek met rijgsteken is Kogin. Dit is eigenlijk een vorm van Sashiko, die op een enkele ondergrond ruit- en andere geometrische vormen maakt. Kenmerkend van deze techniek is dat de rijen rijgsteken parallel aan elkaar lopen, waardoor een patroon ontstaat.
Hier vind je meer informatie over deze twee Japanse borduurtechnieken.
Doorstoppen (en stoppen)
Vroeger werd kapotte kleding niet weggegooid maar werd ze versteld. Technieken waarmee men dat deed waren stoppen en doorstoppen.
Het stoppen gebeurde als er ook daadwerkelijk een gat was. Men maakte als het ware een nieuw stukje stof over het gat en werkte zowel horizontaal als verticaal. En met doorstoppen verstevigde men de versleten stof. Hier werkte men rijgsteken in één richting. Ook werden hiermee patronen geborduurd.
Holbein
In het Holbein borduren gebruikt men een dubbele rijglijn waardoor de voor- en achterkant van het borduurwerk hetzelfde zijn. In 2016 heb ik tijdens het lustrum van de Kostuumvereniging deze techniek gedemonstreerd. En hier vind je een tutorial over het Holbein borduren.
Folklore borduurwerk
In een aantal borduurtechnieken die we terugzien in de klederdrachten van bijvoorbeeld Scandinavië, maar ook Oekraïne, Hongarije en Roemenië wordt ook gebruik gemaakt van (door)rijgpatronen. Deze zijn vaak geïnspireerd door weefpatronen.
Yvette Stanton van Vetty Creations is bijvoorbeeld op het moment bezig met het schrijven van een boek over de Noorse techniek “Smøyg: Pattern Darning from Norway”.
En vorig jaar heb ik een workshop gevolgd over het geweven Zeeuwse schortenbont dat we vervolgens geborduurd hebben met rijgsteken in patroon.
En er zijn zeker nog meer borduurtechnieken en -toepassingen die gebaseerd zijn op de rijgsteek.
Sashikostijl
Voor Beyond Tast heb ik een kant-en-klaar kleedje, waarschijnlijk een placemat die hoorde bij een rond Deens tafelkleed, volgeborduurd met rijgsteken op een Sashiko-achtige manier.
Hij is nog niet helemaal klaar, ik moet nog één baan doen (hier niet te zien op de foto).
Maar daar moet ik nog even inspiratie voor halen bij de samplers die ik gemaakt heb als onderdeel van de Online cursus ‘Exploring texture and pattern with Sue Stone’. Daarin zijn we vier lessen/modules bezig geweest met experimenteren met de rijgsteek.
Zijn jullie ook bezig met TAST of Beyond TAST? Laat dan ook even jullie rijgsteek samplers zien en vertel door welke borduurtechniek of -toepassing je geïnspireerd was.
Very beautiful embroidery and samples. I don’t understand Dutch. but your work speaks for you.
All the best of wishes