Mijn handwerkjaar 2015 – een terugblik januari t/m juli

Terwijl ik de blog maakte over mijn kerstvakantieproject en de foto’s erbij zocht zag ik alle borduurprojecten, -werkjes, uitprobeersels van 2015 voorbij flitsen. Sinds een paar jaar maak ik per jaar een aparte map op mijn computer en zet daar foto’s in van alle handwerkprojecten die ik dat jaar gemaakt heb. Meestal pas op het moment dat ik ze afgemaakt heb, maar soms ook tussendoor.
Misschien had ik het gisteren, 31 december moet doen, maar toen is het er niet van gekomen. En eigenlijk vind ik 1 januari van het nieuwe jaar ook wel een mooi moment van reflectie op het oude jaar als start van het nieuwe. Dus heb ik ook mijn agenda erbij gehaald waarin ik o.a. noteer wanneer ik iets afgemaakt hebt of een cursus of workshop gevolgd hebt en de andere foto’s die ik gemaakt heb afgelopen jaar  en kom ik tot een korte terugblik van mijn handwerkjaar 2015.

Januari:
De verdere probeersels naar aanleiding van een workshop in december 2014 bij Sary Maas over de geborduurde ondermutsen van Huizen. Het borduurwerk dat je vindt binnen de Nederlandse klederdrachten blijft me boeien.

Motief Huizer ondermuts in positief en negatief geborduurd.

Motief Huizer ondermuts in positief en negatief geborduurd.

Februari:
Eindelijk  de 40 Petits Bonheurs oftewel Rosina Luger sampler 1864 afgemaakt. Gestart in 2007, toen al het borduurwerk gedaan en nu na al die jaren de afwerking.

Rosina Luger

Rosina Luger

Speldenkussen en sjaal gemaakt tijdens de Workshop Verven met plantaardige indigo, Sashiko, Shibori en Sakiori bij de Textielfabrique in Rotterdam. Op de foto de Japanse technieken Sashiko (doorrijgen) en Sakiori (weven met vodden).

Sashiko en Sakiori

Sashiko en Sakiori

Maart:
De autumn Casket Keepsakes, van Amy Mitten. Haar online lessen zijn fenomenaal en beschrijven stap voor stap precies wat je moet doen. De Casket Keepsakes zijn kleine geborduurde projecten, meestal bedoeld als naaigerei, die gebaseerd zijn op de mogelijke inhoud van de 17e eeuwse Engelse geborduurde dozen (embroidered caskets).

Amy Mitten's Autumn Casket Keepsakes - granaatappel en druivenscharenhouder

Amy Mitten’s Autumn Casket Keepsakes – granaatappel en druivenscharenhouder

Mei:
Tijdens het Textielfestival in Leiden heb ik o.a. een Goudborduurworkshop van Ulrike Müllners gevolgd. Dit is het resultaat.

Workshop Goudborduren Ulrike Mülnners

Workshop Goudborduren Ulrike Mülnners

En een project uit het boek ‘Artfully embroidered – Motifs and patterns for bags and more‘ van Naoko Shimoda. Gemaakt met verschillende soorten zwart garen.

Japanse bloemen van Naoko Shimoda.

Japanse bloemen van Naoko Shimoda.

Juni:
In het Zuiderzeemuseum in Enkhuizen werd in juni een workshop Smocken met meester Claar Crul georganiseerd door de Dutch Craft Council.

mof, manchet of armband, een nieuwe toepassing voor smokwerk.

mof, manchet of armband, een nieuwe toepassing voor smockwerk.

Juli:
Juli was de laatste maand van de online cursus Cabinet of Curiousities II – Stumpwork. Deze cursus duurde 18 maanden en was het vervolg op de Cabinet of Curiousities cursus die ik overigens niet gevolgd heb. Het ultieme doel is om een geborduurde doos alà de 17e eeuwse embroiderd Caskets te maken. Dat is een heel groot project dat nog heel wat nadenktijd en voorbereiding vergt. Ondertussen geniet ik nog dagelijks van de medecursisten op onze speciale online community (de NING), we hebben zelfs een naam, Casketeers en je komt ons over heel de wereld tegen.

Juli was ook de start van TAST – Take a Stitch Tuesday, een wekelijkse borduursteken uitdaging van pintangle.com. Je kan het ook hier, hier, hier en hier vinden.

Eerste 9 weken TAST 2015

Eerste 9 weken TAST 2015

En juli was de start van Tree of Needlework. Hiervoor borduurde ik een patroontje van een boom dat ik vond bij het Portugese borduurwerk uit Guimaeres met rood garen op 8 verschillende manieren. Deze borduurwerkjes zijn de basis geworden bij het ontwerpen van het logo van Tree of Needlework. Dit is een van de varianten:

variatie op de Tree of Needlework

variatie op de Tree of Needlework

Morgen verder.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *