Borduursteken met reliëf – sampler

Ik weet niet of dat de juiste naam is, borduursteken met reliëf, maar in het kader van de les over textuur tijdens mijn cursus StitchArt was een van de opdrachten om een aantal borduursteken te vinden die reliëf/textuur in een borduurwerk kunnen creëren. Nu ben ik echt een fan van samplers en proefjes maken, dus dat was aan mij wel besteed.

Uiteindelijk is dit het geworden. Gemaakt op een roestbruin lapje van grof linnen en geborduurd met een witte Tussah zijde die een beetje pluizig resultaat geeft (via Bart en Francis).

Sampler

Sampler

Links boven ben ik begonnen met een simpele satijnsteek over een potlood. Hiermee krijg je rechtovereind staande boogjes.
textuursteken - het maken van de losse satijnsteek 2textuursteken - satijnsteken over een potlood

losse satijnsteek

losse satijnsteek

Van staafknoopjes (ook wel bullion stitch genoemd) vind je online de nodige voorbeelden en tutorials, bijvoorbeeld bij Pintangle en Mary Corbet.

Staafknoopje

Staafknoopjes

De gebruikte zijden draad bestaat uit 2 draden. Door één van de draden vast te houden en de andere naar beneden te schuiven creëer je je eigen fantasie garen wat je vervolgens opnaait (couching).
textuursteken - draad kringelig maken en opnaaienDoor een aantal spaken te maken (als in een wiel) en vervolgens de draad op een bepaalde om de spaken te wikkelen krijg je spinnetjes. Deze zijn de geribde variant.

geribd spinnenweb

geribd spinnenweb

Satijnsteken kan je ook over ‘gevonden voorwerpen’ borduren zoals hier over plastic ringen>

satijnsteken over plastic vorm

satijnsteken over plastic vorm

Festonsteken kan je ook als naaldkant maken, in het Engels worden ze dan detached buttonholestitch genoemd. In onderstaand proefje heb ik eerst een rondje van festonsteken gemaakt en die vervolgens ‘in de lucht’ verder geborduurd.
textuursteken festonsteekDoor steelsteken te borduren op een koord of bundel draden die je met steekjes op een vaste afstand van elkaar hebt vastgezet, krijg je een soort boomstam. In het Engels noemen ze deze steek de raised stemstitch. Hier vind je hoe je hem kan maken. Hij wordt ook gebruikt bij Casalguidi borduurwerk.

raised stemstitch

raised stemstitch

De volgende steek is de pomponsteek. Eigenlijk is het een rijgsteek met veel draden die je maakt met een lange steek bovenop en een klein steekje aan de onderkant. De lange steek aan de bovenkant wordt doorgeknipt waardoor je een soort waaiertje krijgt. Om de draad vast te zetten heb ik kleine tussensteekjes geplaatst.
textuursteken - pomponsteekDe volgende steek is een samengestelde steek. Eerst heb ik horizontaal platsteken gemaakt met een kleine tussenruimte en vervolgens heb ik een kettingsteek over die steken geborduurd zonder dat ik door de stof heen heb gestoken. In het Engels wordt hij raised chainstitch genoemd.

raised chainstitch

raised chainstitch

Dit is de Rya steek, een van de lussteken vergelijkbaar met Giordes work/Turks knoopwerk of Malthees knoopwerk.

Rya steek

Rya steek

Mary Corbet laat je in een video zien hoe je deze picotsteek maak (woven picot).

geweven picots

geweven picots

En de laatste steek is de Sorbellosteek.

Sorbellosteek

Sorbellosteek

En toen waren mijn vlakjes op, maar nog wel steken genoeg om te maken, zoals de Drizzle Stitch.
Hebben jullie nog voorbeelden? Laat ze me weten, want samplers/proefjes heb je nooit genoeg.

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *