Challenge Oude Borduurpatronen december 2020

De laatste Challenge Oude Borduurpatronen van het jaar, oftewel de december 2020-editie.

Ik doe nu de Challenge Oude Borduurpatronen ruim anderhalf jaar en vanaf het begin heeft dit patroontje op het Supplementvel bij het Rijk der Vrouw  no. 9 (helaas geen datum erbij) mijn aandacht getrokken.

Je kunt het wellicht niet goed zien, maar het is geheel geborduurd in Franse knoopjes.

Geborduurd in Franse knoopjes.

Erbij stond nog een patroontje geborduurd in Franse knoopjes en die heb ik deze keer gekozen.

Toch maar aan de slag met het patroon met de blaadjes en bloemen.

Het volledige patroon vind je hier.

Het leuke aan dit patroon is dat je kunt kiezen of je het in zijn geheel borduurt of alleen het middenstuk of alleen een stukje rand of…

Frans knoopje

Je hebt mensen die fan zijn (zelfs superfan) van het Franse knoopje en mensen die hem het liefste vermijden.
De truuk in het maken van een Frans knoopje dat er elke keer gelijk uitziet zit hem in een paar zaken.
Eigenlijk heb je twee handen nodig om het Franse knoopje te maken. Mijn voorkeur heeft het dan ook om hem in een borduurring te maken, maar dat hoeft niet persé. Je hebt spanning nodig en je moet zorgen dat de draaiing die je maakt ‘strak’ (maar niet te strak) op de stof zit voordat je de naald met de draad doortrekt. Verder is het een steek die bestaat uit een aantal bewegingen waarvan het heel belangrijk is dat je ze in één vloeiende beweging maakt. Ben je me al kwijt. Dat geeft niet.
Mary Corbet van Needle ‘n Thread laat hier in haar how-to-video precies zien wat ik bedoel.

Maak je eerste knoopjessteken bijna in slow motion zodat je aandacht hebt voor alle opvolgende bewegingen van de steek. Een oefenlapje of doodlelapje kan daar zeer behulpzaam bij zijn. Zodra je de steek in je vingers hebt kun je hem zo snel of langzaam maken als je zelf wilt.

Franse knoopjes in de maak.

Ik heb het patroon eerst met de lichtmethode (lichtplaat/-bak of raam) op de stof gezet met een Friction pen die ik later met warmte (strijken) weer uit kan wissen.
Omdat ik een dun linnen lapje gekozen had om op te borduren, heb ik een stukje kaasdoek als versteviging aan de achterkant gebruikt. Dat borduurt fijner en je steken ‘trekken’ ook minder.

Middenstuk voor de helft klaar.

Om een vorm gevuld met Franse knoopjes goed uit te laten komen is het handig om eerst de contouren te borduren en daarna naar binnen de vorm in te vullen. Ik heb het Frans knoopje met één draaiing gemaakt.

Het hele patroon geborduurd in alleen maar Frans knoopjes.

Detail.

Een kerstachtige variant

Omdat het bijna kerst is, vond ik het ook leuk om het middenstuk in kerstige kleuren en andere steken (satijnsteek en steelsteek) te borduren.

De ‘kerstachtige’ variant.

Het patroon is geborduurd op naturelkleurig linnen met 2 draadjes splijtgaren. Omdat ik de lichtmethode niet kon gebruiken heb ik hier SoluVlies gebruikt dat ik later weer uitgespoeld heb.

Hier zie je de richting van de satijnsteken goed.

Ik wens je veel borduurplezier en laat vooral je eigen varianten zien op de Facebookgroep.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?

Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

Ook in 2021

Ook volgend jaar ga ik gewoon door met de Challenge Oude Borduurpatronen. Ik heb nog een paar tijdschriften liggen uit de jaren 20/30 van de vorige eeuw met interessante patroontjes die er om vragen om uitgewerkt te worden. Doe je dan ook weer mee?
De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik 21 januari 2021, de derde donderdag van januari, op de website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *