Challenge Oude Borduurpatronen juli 2021

Een week later als normaal (het is de vierde week van juli 2021 en niet de derde) een nieuwe Challenge Oude Borduurpatronen. Ik had me verkeken op de tijd en was vorige week nog niet klaar met de borduurwerkjes voor juli.

Deze keer een patroon uit Vrouw en Huis, nr 19e – 7e jaargang, 13 mei 1954. De omschrijving is: Schaduwwerk – borduurmotief – servetzakje.
En laat ik er nu geen schaduwborduurwerk van gemaakt hebben. Al is dat wel een leuke optie, nu ik er over nadenk.

Originele patroon de ik gebruikt heb voor de Challenge van juli 2021.

Het patroon vind je hier.

Zaans Stikwerk

Eind juni heb ik tijdens de tentoonstelling Haute Bordure in het Fries Museum namens de Craftscouncil en in het kader van de Borduurschool een Masterclass Zaans Stikwerk gegeven. Dit maakt dat ik weer met heel andere ogen naar patronen aan het kijken ben.

Dit patroon ‘riep’ dan ook om een reliëftechniek als Zaans Stikwerk.
Zaans of Zaanlands stikwerk is een reliëf borduurtechniek die gebruik maakt van verschillende lagen stof. Met een stiksteek (of rijgsteek) worden motieven op de stof geborduurd waarna verschillende gedeeltes vanaf de achterkant opgevuld worden met dik garen en er zo reliëf ontstaat.

Je werkt dus met 2 lagen stof. Een fijne bovenlaag, waar je het patroon op tekent met een uitwisbare stift. Ik gebruik daarvoor een Frictionpen die je later met hitte (strijkbout of föhn) verwijderd. Een een grovere onderlaag, bijvoorbeeld van kaasdoek.

Fase 1: het borduren van de stiksteken.

Het is belangrijk dat je de twee lagen goed op elkaar rijgt zodat ze niet verschuiven. Vervolgens borduur je de lijnen met een stiksteek.

Alle stiksteken zijn geborduurd.

De volgende stap is dat je de penstrepen verwijderd met hitte.

Zonder penstrepen is het patroon nog net te zien.

Fase 2 is dat je de tunnels die nu zijn ontstaan via de achterkant vult met dik katoenen garen.

Vullen vanaf de achterkant.

En dat geeft reliëf aan de voorkant.

Hier kun je het reliëf goed zien.

Je ziet waar de dikke draden zitten als je het werk tegen het licht houdt.

 

Met mijn ‘alltime’ favoriete borduursteek, de kettingsteek

Het tweede voorbeeld wilde ik op gekleurde stof maken. Hiervoor heb ik geel/goud/oker linnen gebruikt. Pff wat is het moeilijk om die kleur fatsoenlijk op een foto te krijgen. Zoals je zult zien is dat niet helemaal gelukt.

Ik had van te voren geen vastomlijnd idee wat ik met dit lapje zou willen doen. Stap 1 was om het patroon op de stof te zetten. Met de lichtmethode zag ik het patroon niet door de stof, dus heb ik SoluVlies gebruikt dat ik na borduren kon wegspoelen.

De lijnen zijn met stiksteken geborduurd.

Omdat ik nog niet precies wist wat de vervolgstap was, leek het me handig om in ieder geval de contourlijnen te borduren voordat ik de SoluVlies wegwaste.

De kleur van het lapje en borduurwerk is op deze foto helemaal weggevallen maar je kunt nog wel zien dat alle contourlijnen geborduurd zijn.

Een beetje saai dus. Misschien had ik toch een contrasterende kleur moeten nemen om het patroon beter te laten uitkomen.
De andere optie was om het patroon helemaal te vullen. En hier kwam mijn favoriete borduursteek weer van pas, de kettingsteek.

Kettingsteken borduren is zo leuk.

En zo zien ze er dus samen uit.

Je ziet dat de lijnen gevuld met kettingsteken ook wat reliëf geven.

Misschien wil één van jullie wel een voorbeeld met een contrasterende kleur maken als variatie.

Nog even terugkomend op schaduwwerk

Mocht je de techniek van schaduwborduren willen uitproberen met dit patroon, gebruik dan een dunne, doorzichtige of bijna doorzichtige stof. Teken het patroon op de achterkant, want voor schaduwborduurwerk gebruik je de flanelsteek vanaf de achterkant. Op de voorkant zie je dan het borduurwerk van de achterkant doorschemeren terwijl je daar verder alleen stiksteken ziet.

Een voorbeeld van schaduwborduurwerk.

Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?

Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik 19 augustus 2021 op de website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *