Challenge Oude Borduurpatronen mei 2022

Na alle patronen met bloemen een wat meer abstract patroon voor de Challenge Oude Borduurpatronen van mei 2022.

In mijn verzameling oude strijkpatronen vond ik een vermicelli patroon dat gepubliceerd is als supplement no. 169 van WELDON’s Ladies Journal. We spreken dan van november 1921, dus ruim 100 jaar geleden.

Het originele patroon en mijn getekende kopie van gedeeltes van het patroon.

Van een gedeelte van het strijkpatroon heb ik het patroon voor de challenge van mei 2022 gemaakt.

Het patroon vind je hier.

Op het strijkpatroon staat dat het vermicelli design gebruikt kan worden voor braiding (vlechten/vlechtsteken), couching (draad opnaaien), chainstitch emboidery (kettingsteek) of beading (kraaltjes borduren) op jurken, jassen, blouses en hoeden. Verder nog het advies om Darnley’s ‘Joliflos’ zijde of wol te gebruiken.

Ik dacht gelijk groot en heb het patroon op stof (canvas) getekend voor de technieken kettingsteek (3 varianten), draad opnaaien (2 varianten), kraaltjes en de vlechtsteek.

Gelijk maar alles voorbereiden. Dan hoef ik alleen nog te borduren.

Ai, dat was een beetje te optimistisch met de beschikbare tijd die ik deze maand had. Dus niet alle varianten zijn gelukt, maar toch wel een paar.

Kettingsteek

Om te beginnen heb ik het gedeelte van het patroon gekozen dat een driehoek vormt. Mijn eerste variant is in donkerblauw perlé nr. 8 geborduurd in de gewone kettingsteek.

Kettingsteek geborduurd met Perlé nr. 8.

De tweede variant is geborduurd met lichtblauw splijtgaren waarbij ik 2 draadjes gebruikt heb. Als borduursteek heb ik nu de brede kettingsteek gebruikt. Hiermee maak je de lijn breder.

Brede kettingsteek.

En dat ziet er geborduurd dan zo uit:

Het vermicellipatroon in de brede kettingsteek.

Zeewier

Geïnspireerd door een bezoekje aan het strand zag ik ineens zeewier in het patroon. Hiervoor heb ik een klein gedeelte van bovenstaand patroon gebruikt en dit omgedraaid.

En nu ziet het er ineens uit als zeewier.

En ook maar eens uitproberen wat er gebeurd als ik een aantal van deze patronen over elkaar zet, waardoor er een ‘bosje’ zeewier ontstaat.

Over en door elkaar.

Als borduurwerk heb ik hem gevuld met kettingsteken. Hierbij borduur ik eerst de contour en borduur vervolgens van buiten naar binnen zodat alles opgevuld is. Door perlé nr. 8 te gebruiken van Wonderfil in een verlopende groen/blauwe kleur hoef je niet veel te doen om al een mooi effect te krijgen.

Zeewier.

Vlechtsteek

Er zijn heel veel soorten geborduurde vlechtsteken. Makkelijk en moeilijkere. Ik heb gekozen voor de relatief gemakkelijk Hongaars vlechtsteek of dubbele kettingsteek.

De dubbele kettingsteek ook wel Hongaarse vlechtsteek genoemd.

Hiermee krijg je een dikkere steek. Door hem met perlé nr. 5 te borduren werd hij nog duidelijker.

Je steekt door de twee vorige steken.

Detail.

Ook hier ben ik heel tevreden over. In het echt zie je de verschillen tussen de varianten kettingsteken nog beter.

En de rest…?

Tja de rest is aan jullie. Ik ben benieuwd naar variaties met draad opnaaien (couching) en kraaltjes borduren (beading). Maar misschien verzinnen jullie nog meer varianten. Ook kun je andere gedeelte van het vermicellipatroon gebruiken.

In ieder geval veel borduurplezier.

Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?

Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik donderdag 16 juni 2022 op de website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *