Challenge Oude Borduurpatronen november 2020
Ondanks de coronatijd en het feit dat we weer meer thuis zijn, vliegt bij mij de tijd. Een week is zo om en wordt een maand en zo is het dus ook al weer tijd voor de november-editie van de Challenge Oude Borduurpatronen.
Deze keer twee kruissteekpatroontjes. Ze komen uit Vrouw en Huis, nr. 19 – 7e jaargang, 13 mei 1954.
Ik heb met behulp van Stitchfiddle er een kleurenpatroon van gemaakt. Je moet even een account aanmaken maar dan kun je gratis patronen maken. Er is een beperking van het aantal patronen en de extra functionaliteiten binnen het gratis account, maar dit is voldoende om het eens uit te proberen.
Het volledige patroon vind je overigens hier.
In plaats van het patroon in verschillende borduurtechnieken of andere varianten te borduren heb ik er deze keer voor gekozen om de kruissteek de kruissteek te laten en wat te spelen met grootte, kleuren en garens.
Variaties in grootte
Afhankelijk van de soort stof die je kiest, kan je motief groter of kleiner worden. Dit heeft dan te maken met het aantal draden (of hokjes bij aida) per centimeter en het feit of je over 1 of over 2 draadjes borduurt. We hebben het dan wel over borduurstof, linnen of evenweave waarbij horizontaal en verticaal hetzelfde aantal draadjes geweven zijn. Is dit niet zo dan vervormd je motief en wordt het langgerekter of juist platter.
De bovenste stof is linnen van 7 draadjes per cm (3,5 kruisje) en de onderste stof is evenweave van 12 draadjes per cm (6 kruisjes).
Als je over één draadje borduurt wordt het motief de helft kleiner dan als je over twee draadjes borduurt.
Borduren met één of meerdere draadjes
Afhankelijk van de fijnheid of grofheid van je stof kan je met één of meerdere draadjes splijtgaren borduren. De vuistregel is eigenlijk dat de dikte van je draad gelijk moet zijn aan de dikte van draad in je stof. Toch kan je er voor kiezen om hiervan af te wijken. Sommige mensen vinden dik geborduurd mooier zodat je de stof niet door het borduurwerk ziet, anderen vinden het juist wel mooi om iets van de stof door het borduurwerk te zien. Je krijgt dan een gevoel van transparantie.
Als je twijfelt maak dan wat proefjes waarin je op verschillende soorten stof met één of meerdere draden borduurt.
Alles is in principe goed, want het gaat om je persoonlijke voorkeur.
Borduren met een in kleur verlopende draad
De beste tip om met in kleur verlopend garen te borduren is om je kruisje af te maken voordat je naar de volgende gaat. Realiseer je wel dat het effect anders wordt als je van boven naar beneden borduurt (en terug), van links naar rechts (en terug) of van buiten naar binnen.
Ik heb een paar proefjes gemaakt met het handgeverfde Paradijsgaren van Joke Trebbe van het Borduurparadijs.
Links zie je het resultaat als je van boven naar beneden borduurt en het kruisje afmaakt.
Rechts zie je het resultaat als je van beneden naar boven een half kruisje borduurt en het kruisje op de terugweg naar beneden afmaakt. De kleuren blenden dan meer.
Links zie je wat het patroon wordt als je van links naar rechts en terug borduurt en de kruisjes afmaakt.
En rechts heb ik van buiten naar binnen geborduurd terwijl ik de kruisjes afmaakte.
Variëren met kleur
Zelf kleuren verzinnen vind ik altijd moeilijk. Ik heb zo mijn voorkeuren en die zie je hier bij de Challenge dan ook veelvuldig terug. Vaak werk ik met proefpakketjes garen, waar een aantal kleuren in een pallet bij elkaar gezet zijn en daar moeten ik het dan mee doen. Dat is aan de ene kant gemakkelijk omdat de kleuren al goed bij elkaar passen of basis zijn (2 groenen, 2 blauwen, bruin, zwart, rood en roze, oranje en geel) en geeft aan de andere kant soms een uitdaging door de beperking van een beperkt aantal kleuren.
Overigens kun je altijd nieuwe kleuren maken door 2 draden van verschillende kleuren in de naald te mengen en daarmee te borduren.
Wat is mooier? Het motief borduren in traditioneel blauw (DMC 321) en rood (DMC 666)?
Of geel in plaats van blauw te gebruiken bij het rood?
Gelukkig gaat het nog steeds om jouw persoonlijke voorkeur in je borduurwerk, dus maakt het niet uit wat een ander vindt.
Heb je wat hulp nodig bij het kiezen van kleuren dan heb ik net een hele leuke website ontdekt die je daarmee kan helpen, namelijk Stitchpalettes.com.
Dagelijks worden foto’s binnen thema’s als eten, bloemen, mensen, dieren, natuur, gebouwen etc. omgezet in 6 hoofdkleuren en daarbij worden de DMC kleurennummers bij gegeven. Naast de thema’s kun je ook nog uit termen als warm, cool, dark, light, vibrant, pastel, retro, modern en harmonious en contrast. En er is ook een sortering op seizoen. Een super inspiratiebron dus.
Wat nog leuker is, is de Thread Palette generator. Hierin kies je een kleur op basis van het DMC kleurnummer of op scherm en daar krijg je dan volgens verschillende combinaties uit de kleurentheorie 4 andere suggesties bij. Denk hierbij aan complementaire, analoge en monochrome kleuren. Maar ook aan split complementaire kleuren, triad (3 kleuren die op dezelfde afstand van elkaar op het kleurenwiel staan) of tetrad (met 4 kleuren). Probeer het maar eens uit. Ik vond het erg leuk om eens mee te spelen.
O ja, de website is wel in het Engels, al zijn de DMC kleurennummers natuurlijk wel universeel.
Ook zijn er een paar boeken op borduurgebied die je kunnen helpen.
Zoals het boek ‘Colour confident stitching‘ van Karen Barbé. Daar heb ik hier al eens eerder over geschreven. Het leuke aan dit boek is dat ze zowel ingaat op de kleurenwieltheorie als op een meer intuïtieve benadering.
Ook het boek ‘Colour confidence in embroidery‘ van Trish Burr is een aanrader. Zeker als je veel verschillende nuances van kleuren in bijvoorbeeld naaldschilderen gebruikt.
Maar ook een Kleurenwiel is een goed hulpmiddel.
Maar even terugkomend op de kruissteekmotiefjes uit Vrouw en Huis. Die zijn natuurlijk heel leuk om er kaarten of kleine attenties van te maken. Dus laat deze keer maar eens zien wat je ermee gemaakt hebt. Ik daag je uit!
Dat was het weer voor deze maand.
In ieder geval veel borduurplezier.
Challenge Oude Borduurpatronen
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.
De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik 17 december 2020, de derde donderdag van december, op de website.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!