Challenge Oude Borduurpatronen november 2022

Kun je geloven dat het alweer half november is? Het jaar is voorbij gevlogen. Nog twee Challenges Oude Borduurpatronen dit jaar en dit is die van november 2022
Deze keer een patroon uit Weekblad Vrouw en Huis, namelijk uit nr. 22, 6e jaargang, 30 mei 1953. In de beschrijving op het patroonvel staat Bloemenkelken, tafelkleed.
Ik heb overigens de bloemenkelk vervangen door een extra blad, dus is het toch wel een ander patroon geworden.

Het patroon vind je hier.

Variaties op een thema

Deze keer wilde ik wat spelen met contrast. Wat doet het als je met zwart op een lichte stof borduurt, wat als je wit op diezelfde stof borduurt en wat als je dezelfde kleur garen als de stof gebruikt. Een beetje in het verlengde van de Challenge Oude Borduurpatronen in oktober dus. Hiervoor koos ik geel linnen/kerriekleurig linnen waarvan ik nog een aantal stukjes had liggen.
Dit soort linnen koop ik overigens gewoon op de markt, bijvoorbeeld de Lapjesmarkt in Utrecht die je elke zaterdag van 8.00 – 13.00 in de Breedstraat kunt vinden.

Terwijl ik de lapjes aan het voorbereiden was, bedacht ik me ook nog dat het interessant zou zijn om te zien wat het effect is van het borduren van alleen een contourlijn in zwart of het hele motief opvullen met zwart borduurwerk. Dus in totaal 4 lapjes.

4x een patroon op Soluvlies.

Variant 1  – Zelfde kleur garen als de ondergrond

Ik weet, soms maak ik het mezelf ook erg moeilijk. Maar toen ik met dit lapje bezig was, leek het me interessant om te zien wat een andere (vul)steek doet als je ton-sur-ton borduurt. Daarvoor deelde ik het motief in tweeën, gewoon door eerst een zwart rijgdraadje op de stof te borduren.

Een combinatie van kettingsteek en satijnsteek.

Rechts borduurde ik kettingsteken.

Rechts de kettingsteek.

En links satijnsteken.

En links de satijnsteken.

Welke kant heeft jouw voorkeur?

Toch nog even het totale plaatje laten zien.

Variant 2 – Wit garen op de gele/kerrie-kleurige ondergrond

Van het oorspronkelijke idee om het hele patroon in witte satijnsteken te borduren kwam niets terecht. Om toch het patroon in zijn geheel te laten heb ik de contouren met een simpele rijgsteek geborduurd en ik moet zeggen dat me dat niet tegenvalt als effect.

Wit op geel geeft dus nog wel degelijk contrast.

Variant 3 Contour in zwart garen

Op naar het zwarte garen. Eerst maar alleen de contouren in een stiksteek borduren.

Hier komt het motief wel extra mooi en sterk uit.

Variant 4 – Gevuld met zwart garen

Het oorspronkelijke idee was om het motief helemaal te vullen met satijnsteken. Maar in voorbereiding op de Masterclass Freestyle Blackwork die ik 25 februari 2023 voor de Craftscouncil in Den Haag ga geven en waar schaduwwerking een onderdeel is, leek het me leuk om te experimenteren met verschillende vullingen die een licht of donkerder effect kunnen geven.

Van licht naar donker.

Te beginnen met helemaal links, alleen een contour steek, namelijk de stiksteek, vervolgens de zandsteek (seedstitch).

De borduursteken met het donkerste effect.

Met bovenaan (niet helemaal goed te zien) de contour in rijgsteek en gevuld met stersteken. Daarnaast de festonsteek, vervolgens een grid met spandraden die op de kruising zijn vastgezet met een steekje. En dan de aaneengesloten flanelsteek.

De rechterkant.

De laatste twee bladeren zijn de kettingsteek (het grotere blad) en de satijnsteek met de steel in kruissteek.

Hier zie je goed het lichter of donkerder effect van de verschillende steken.

Mensen vragen me wel eens wat ik met al dit borduurwerk ga doen. En eerlijk gezegd weet ik dat niet. Wat ik wel weet is dat ik een aantal zeer aangename uren besteed heb aan het borduren en experimenteren. Met als resultaat een aantal voorbeelden die ik als referentie voor eigen werk kan gebruiken of in mijn lessen. Maar vooral het gevoel van lekker geborduurd te hebben en mezelf uitgedaagd te hebben door me telkens af te vragen ‘What if’/Wat gebeurd er als ik … is voor mij van onschatbare waarde.

Variaties op een thema.

Andere varianten?

Ik ben benieuwd met welke varianten jullie aan de slag gaan. Verras met maar. In ieder geval veel borduurplezier.

Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?

Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

En de laatste Challenge Oude Borduurpatronen van 2022 zet ik donderdag 15 december 2022 op de website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *