Challenge Oude Borduurpatronen oktober 2022 (+ update)
In de Challenge Oude Borduurpatronen van oktober 2022 weer een patroon uit Weekblad Vrouw en Huis, namelijk uit nr. 19, 3e jaargang, 13 mei 1950.
In de beschrijving op het patroonvel staat Licht op Donker (motief voor kussen).
Ik heb er een aantal bloementakjes uitgehaald om mee te spelen.
Het patroon vind je hier.
Spelen met steken
Een van de bloementakjes is genomen om wat dingetjes mee uit te proberen.
Het concept licht op donker trok me wel aan. Als ondergrond gebruikte ik dan ook een stukje katoenen canvas in de kleur taupe dat ik onlangs gekocht had op de stoffenmarkt in Utrecht. Jammer genoeg zie je van die kleur niet zo veel op de foto’s, maar het gaat om het idee.
Variant 1
Ik heb het borduurwerk simpel gehouden, namelijk satijnsteken voor de bloemetjes en blaadjes en steelsteek voor de stelen.
Het patroon heb ik op de stof gezet met wit carbonpapier. Als je dat gebruikt is het verstandig om eerst even te testen hoe hard je op de pen of het potlood moet drukken om de afbeelding op de stof te krijgen. En ook of de afbeelding überhaupt op de stof te zien is. Als dat niet zo is, gebruik dan een andere manier om je patroon op de stof te krijgen.
Variant 2
De volgende vraag was wat er zou gebeuren als ik alleen de contouren met bijvoorbeeld een stiksteek zou borduren. Het antwoord staat hieronder.
Variant 3
En als laatste vroeg ik me af wat een combinatie van gedeeltelijk gevuld/gedeeltelijk open zou doen.
Als garen gebruikte ik Lino Flandrica/Multicolor super linnen van Bart & Francis. Dat is wat dikker als de Perlé nr.8 in een zachte kleur (wit/ecru/roze).
Naast de satijn- en stiksteek, zijn de hartjes van de gevulde bloemetjes geborduurd met Franse knoopjes.
Geborduurde blouse
Het uitproberen van de varianten had deze keer ook een concreet doel. Al langere tijd wil ik de mouwen van een zwarte blouse borduren, geïnspireerd door de mouwen van folkloristische blouses uit Oost- en Midden-Europa. En dat is er nu van gekomen. Dat wil zeggen ik ben er aan begonnen.
Om te beginnen heb ik het patroon uit de Challenge een paar keer gekopieerd, ook in spiegelbeeld.
Vervolgens heb ik een aantal motieven uitgeknipt en een nieuwe compositie gemaakt in de lengte van de mouwen.
Daarvan het ik voor de tweede mouw het patroon in spiegelbeeld gemaakt.
Ik gebruik deze keer SoluVlies om het patroon op de stof te krijgen. Dat vond ik handiger omdat ik werk op een kant-en-klare blouse.
Omdat ik het borduurwerk in de varianten een beetje zwaar vond, zowel qua uiterlijk als qua gewicht heb ik ervoor gekozen om de motieven te gaan borduren met 2 draadjes wit splijtgaren.
Hij is nog niet klaar, maar ik zal hieronder wat updates plaatsen en het eindresultaat. Ik ben in ieder geval erg benieuwd naar hoe hij gaat worden.
Update
En zo is hij uiteindelijk geworden.
Wat was het moeilijk om de blouse en de geborduurde mouwen te fotograferen. Maar ik hoop dat jullie zo een idee krijgen.
Andere varianten?
Ik ben benieuwd met welke varianten jullie aan de slag gaan. Verras met maar. In ieder geval veel borduurplezier.
Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.
Challenge Oude Borduurpatronen
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.
En de volgende nieuwe Challenge Oude Borduurpatronen zet ik donderdag 17 november 2022 op de website.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!