Challenge Oude Borduurpatronen – juni 2019
Het is tijd voor alweer het derde patroon in de Challenge Oude Borduurpatronen – juni 2019. Voor de juni-challenge heb ik gekozen voor een simpel patroontje dat onderdeel is van een groter patroon.

Het originele patroon: Motief voor tafelkleedje ‘Vispartij’ uit Vrouw en Huis, nummer 12, 22 maart 1952
Ik heb daarbij gekozen voor de citroen die linksonder de vis staat. Deze heb ik overgetrokken op calqueer- of overtrekpapier en daarna op de stof (in dit geval een katoenen lapje) getekend.
-
Het originele patroon -
Van patroon naar overtrekpapier -
Van overtrekpapier naar stof

De volgende uitdaging waren de mogelijke varianten. Hierbij kun je kiezen uit borduurtechnieken, maar ook gebruik maken van andersoortig of dikker of dunner materiaal.

Uiteindelijk heb ik 3 citroenen (en een sinaasappel) geborduurd.
De eerste variant is met de dikkere wol in satijnsteken geborduurd.

Met de dikkere wol kun je best lange steken maken. Kijk even goed naar de mogelijke stekenrichtingen en waar die (kunnen) veranderen. Zo zijn hier de steken van het binnenste van de citroen van buiten naar binnen in het rondje geborduurd. Terwijl de schil een andere stekenrichting heeft.

De tweede variant heb ik geborduurd met een dunnere wol en in kettingsteken. Ook hier kun je spelen met de stekenrichting.
En voor de laatste variant heb ik het motief twee keer getekend in een compositie waarbij de stukken over elkaar geplaatst zijn. Door de onderste in oranje te borduren lijkt hij op een sinaasappel (oké, misschien had ik de vorm ook iets moeten aanpassen…).

Omdat het met dunner materiaal minder mooi is om te lange steken te gebruiken, heb ik hier gekozen voor lange en korte steken (long en short stitches) die in elkaar grijpen. En dan krijg je weer een ander effect als de eerste twee varianten.
Je eigen compositie maken
Vind je één eenzame citroen niet genoeg, dan kun je ook je eigen compositie met citroenen maken. Trek daarvoor een aantal keren het patroon over op overtrek- of calqueerpapier. Knip de vormen los en schuif ze over elkaar totdat je een beeld/compositie hebt waar je verder mee wilt werken.
-
Trek een aantal van dezelfde vormen over op overtrekpapier -
Knip de vormen uit.
-
Variant met 3 citroenen -
Variant met 2 citroenen
Trek deze totale compositie weer over op overtrek- of calqueerpapier waarbij je onderscheid maakt tussen de voorste en achterste vorm. Van die laatste trek je alleen over wat je ook daadwerkelijk in je borduurwerk gaat zien.
In een handomdraai heb je zo je eigen patroon gemaakt. Nu nog wat garen uitkiezen en starten met borduren.
En verder…
Je kunt de citroen ook in een andere borduurtechniek maken, bijvoorbeeld naaldkant of wellicht kruissteek als je het patroon overtrekt op ruitjes papier. Ik ben benieuwd naar jullie varianten.
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Het patroon voor april 2019-challenge vind je hier.
En het patroon voor de mei 2019-challenge vind je hier.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag me een techniek die je goed ligt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet persé. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen.
Het volgende patroon maakt ik de 3e donderdag van juli bekend. Ter inspiratie staat de Borduurochtend van 15 juli in het teken van dit nieuwe patroon en mogelijke uitwerkingen. Je kunt je daarvoor hier opgeven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!