Challenge Oude Borduurpatronen januari 2020
Het is de derde donderdag van de maand, tijd voor een nieuw patroon in de Challenge Oude Borduurpatronen, het eerste patroon van 2020. Ook in 2020 ga ik verder met deze Challenge. Ik heb nog een stapel patronen tot mijn beschikking en heel veel ideeën voor uitwerkingen. En het is ook voor mij een uitdaging om iedere keer weer met verschillende uitvoeringen te komen.
Deze keer komt het patroon uit Vrouw en Huis, nr 7, 14 februari 1953, een uitgewerkt motief voor tafelkleed: ‘van vogels en bloemen’.
Uit dit grote patroon heb ik deze keer de twee vogeltjes gekozen.
Het PDF-patroon van januari 2020 Challenge Oud Borduurpatronen vind je hier.
Vogeltje in een takjescartouche
Het oorspronkelijke idee was om dit vogeltje op een naturelkleurig linnen lapje te borduren met dunne borduurwol.
Omdat de stof te donker was om de lichtbak/plaat te gebruiken heb ik gekozen om het patroon op de stof te zetten met behulp van tissue papier (ook wel zijdepapier genoemd maar je kunt ook patroonpapier gebruiken). Op het tissue papier kun je makkelijk het patroon overtrekken. Je speldt of rijgt het op de gewenste plek. Met een stiksteek borduur je het patroon (door het papier) op de stof. En daarna trek je het papier voorzichtig weg.
Klaar om te borduren. Maar eerst wilde ik met deze methode nog een ander ideetje uitwerken.
Losstaand vogeltje
Mensen vragen wel eens wat ik toch allemaal doe met mijn borduurwerkjes. Nu maak ik veel voorbeelden. Bijvoorbeeld voor workshops en cursussen. Maar ook vind ik het leuk om nieuwe technieken uit te proberen. En die hoeven van mij niet persé afgewerkt te worden.
Een idee om wel iets concreet met je borduurwerkje te doen, is het maken van een omslag voor een notitieboekje of bullet journal.
Als uitwerking van het losstaande vogeltje heb ik een omslag voor een A5 notitieboekje gemaakt.
Ik heb het vogeltje twee keer overgetrokken op tissuepapier, een keer zoals hij op het patroon staat en een keer in spiegelbeeld. Hiermee gaf ik mezelf wat speelruimte bij het maken van een compositie op het omslag.
Verder heb ik het vogeltje 250% vergroot, zodat ik een vergrote variant op de voorkant kon gebruiken.\
De volgende stap was de vogeltjes met een stiksteek, door het tissuepapier heen, op de stof te borduren. En het tisssuepapier weg te scheuren.
De grote vogel op de voorkant zag er nog een beetje kaal uit.
Satijnsteek, Franse knoopjes, spansteken, flanelsteken, rijgsteken, vliegsteek, kettingsteek en losse steken zijn vervolgens gebruikt om de vogel te versieren.
Ik heb overigens geborduurd met dunne 50%katoen/50%wollen draad in dark-indigo van Bart & Francis.
De laatste stap was om er een omslag van te maken. Ik vouw daarvoor de stof aan de linker en rechterkant om en maak een klein zoompje met een rijgsteek. Vervolgens vouw ik de bovenkant en onderkant om zodat ik een middenstuk overhou (wel even kijken of je borduurwerk mooi op de plek komt die je in gedachten had) ter grootte van de hoogte van je notitieboekje. Dan vouw je de stof om de kaft van het boekje heen en naai de boven- en onderkanten met een klein steekje vast zodat je een hoesje krijgt.
En ja, ik ben niet meer toegekomen aan het verder borduren van het eerste vogeltje. Maar is dat erg? Ik vind van niet, het ziet er zo ook goed uit. Wat vinden jullie?
Challenge Oude Borduurpatronen
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Het PDF patroon voor april 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de mei 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juni 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juli 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de augustus 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de september 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de oktober 2019 – challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de november 2019 – challenge vind je hier.
En het PDF patroon voor de december 2019 – challenge vind je hier.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag me een techniek die je goed ligt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet persé. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.
Het volgende patroon maak ik de 3e donderdag van februari bekend. Ter inspiratie staat de Borduurochtend van 20 februari in het teken van dit nieuwe patroon en mogelijke uitwerkingen. Je kunt je daarvoor hier opgeven.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!