Challenge Oude Borduurpatronen november 2019

Het is de derde donderdag van de maand, tijd voor een nieuw patroon in de Challenge Oude Borduurpatronen, het november patroon.

Een klassiek patroon deze keer, want ik heb een kruissteekpatroon uitgekozen met een hert in een landschap. Een beetje najaarsthema, wat je ook kunt doortrekken naar de kerst, door het bijvoorbeeld met rood te borduren. Het originele patroon komt uit Weekblad Vrouw en Huis, Nr. 3 – 6e jaargang, 17 januari 1953 onder het kopje ‘Kruisjessteken voor allerlei toepassingen’.

Het kruissteekpatroon uit Vrouw en Huis 17 januari 1953

Om te kijken wat er overbleef van het patroon als ik er een lijntekening van maakte, heb ik de contouren overgetrokken op calqueer-/overtrekpapier. En daar komt het volgende uit:

Door de contouren over te trekken krijg je een lijntekening die ook te borduren is.

Je ziet dat het hert nu de andere kant uitkijkt. Door te spiegelen creëer je een nieuwe mogelijkheid om ook eens uit te proberen.

Zowel het kruissteek patroon als de getekende versie zijn te vinden op het PDF-patroon van november dat je hier vindt.

Kruisjessteken

Mijn eerste variant heb ik zo simpel mogelijk gehouden. Kruissteken in rood op een naturelkleurig lapje. De bovenste takken en bomen heb ik weggelaten waardoor het hert nog trotser op zijn rots staat. Soms is less more.

Je hebt geen extra kleuren nodig om een motief sterk neer te zetten.

Door alleen de contouren van het hert te borduren in een stiksteek, krijg je weer een andere variant. Overigens zie ik nu dat ik misschien er een staartje bij had moeten verzinnen. Soms moet je, als je gedeeltes van een patroon gebruikt, stukjes corrigeren (bijverzinnen of weglaten of anders tekenen).

Hier zijn alleen de contouren van het hert geborduurd in stiksteek.

Twee variaties van hetzelfde hert.

Blokjes borduren

In plaats van kruisjes kun je ook blokjes borduren. Als je de blokjes om en om horizontaal en verticaal borduurt, krijg je een soort mozaïek.
Dat komt er dan zo uit te zien:

De kop van het hert geborduurd in blokjes.

Hier zie je goed hoe de blokjes om en om horizontaal en verticaal geborduurd zijn.

Ik heb vier steekjes geborduurd over 3 draadjes. Steek met het veranderen van richting in hetzelfde gaatje als de laatste steek van het vorige blokje. Anders krijg je één draadje tussenruimte. Als dit te abstract voor je klinkt, moet je het maar even proberen op een proeflapje (doodlecloth). Je ziet dan heel goed het verschil.
Overigens is het altijd handig om een proefje te maken. Je kunt dan bijvoorbeeld uitproberen met hoeveel draden je wilt borduren. Soms is het mooier om met één draadje te borduren, in andere gevallen is het juist mooier om met meer draden te borduren. Zo’n proeflapje (doodlecloth) kan dan als referentie dienen voor andere projecten.

De kop van het hert is geborduurd met perlégaren nr. 5, een special edition van Paradijsgaren in de kleur lijsterbes. Paradijsgaren is te koop bij het Borduurparadijs in Deventer.

Vrij Borduren

Door de contouren van het kruissteekpatroon over te trekken op calqueer-/overtrekpapier krijg je een lijntekening die je ook kunt borduren.
Ook hier kun je weer mee spelen. Door het hert weg te laten en er wat bergen en een meertje bij de tekenen krijg je een heel nieuw landschap.

Van kruissteekpatroon naar een patroon voor een berglandschap met meertje.

Excuses voor de kreukels in het lapje met de tekening van het landschap. Doordat ik het patroon getekend had met een Frictionpen, kon ik het lapje niet meer strijken. De Frictionpen verdwijnt namelijk met frictie = hitte. Fantastisch als je de lijntjes achteraf weg wilt krijgen, niet zo handig als je nog moet borduren omdat dan je patroon op de stof verdwijnt.

Soms heb ik meer ideeën dan tijd om ze ook uit te voeren. Dus het landschapslapje is nog niet geborduurd, maar ik zit te denken aan satijnsteken en ingrijpsteken met een hele draad splijtgaren.

Op naar de volgende Challenge.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Het PDF patroon voor april 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de mei 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juni 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juli 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de augustus 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de september 2019-challenge vind je hier.
En het PDF patroon voor de oktober 2019 – challenge vind je hier.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag me een techniek die je goed ligt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet persé. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

Het volgende patroon maak ik de 3e donderdag van december bekend. Ter inspiratie staat de laatste Borduurochtend van het jaar op 19 december in het teken van dit nieuwe patroon en mogelijke uitwerkingen. Je kunt je daarvoor hier opgeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *