Challenge Oude Borduurpatronen september 2019

Het is alweer september. Tijd voor een nieuw patroon in de Challenge Oude Borduurpatronen.
Ik zie in de Facebookgroep de leukste varianten langskomen, dus fijn dat jullie ook lekker met deze oude borduurpatronen aan de slag gaan.

Terug naar het septemberpatroon. Deze keer uit Vrouw en Huis, nummer 11, 7e jaargang, 18 maart 1954. Het is me niet duidelijk of het een motief is dat gebruikt is als onderleggertje in tule of ontbijtkleedjes, maar dat doet er eigenlijk ook niet toe.

Het originele patroon uit Vrouw en Huis van 18 maart 1954.

Ik werd er door aangetrokken doordat het gevuld was met de streepjes. Daar wilde ik wel eens wat mee doen.

Dus de eerste stap was, zoals iedere keer, om het patroon over te trekken op calqueerpapier/overtrekpapier.

Het overgetrokken patroon.

Het PDF-patroon van september vind je hier.

Omdat ik het effect van de streepjes met een beetje ruimte (in tegenstelling tot een dichtopelkaar geborduurde satijn- of platsteek) wel interessant vond om uit te proberen, koos ik voor een lapje witte Hardangerstof. Hier kun je goed op tellen zodat je de strepen zowel recht als met eenzelfde tussenruimte kon borduren.

Het patroon werd met een Frictionpen op de stof getekend. En vervolgens heb ik het geborduurd met multicolor mix Bourette de Luxe, een 100% zijden draad in de kleur lichtgrijs (Bart & Francis) met spansteken.

En zo ziet het er dan uit.

Met het garen.

Hier zie je goed hoe het fijne garen een soort schaduw geeft op de stof.

Hierdoor kreeg je een bijzonder effect.

De tweede variant

Voor de tweede variant wilde ik meer in kleur werken en met wol. Hiervoor heb ik een gedeelte van het patroon gebruikt en op monogaas getekend.

Het motief is op het monogaas getekend.

In mijn hoofd had ik het al helemaal uitgedacht. De achtergrond zou in één kleur geborduurd worden met een halve kruissteek en in het motief zou ik spansteken (steken over de hele breedte van het motief gebruiken).

Mmm. Op deze manier werd het wel een heel plat borduurwerkje.

Maar soms komt wat je in je hoofd hebt, er gewoon niet uit. Het kan aan de gebruikte kleuren liggen, of aan de gekozen borduursteken, maar het borduurwerk bleef heel vlak en plat. Door de gekozen wol bleef de witte achtergrond erg doorschijnen bij de spansteken. En al vond ik dat zo charmant bij het eerste borduurwerkje, hier dus niet.

Verder bleek dat ik niet genoeg donkerbruine wol had en was ook niet duidelijk wat het zou moeten worden. Nu vind ik dat laatste meestal niet erg, maar hier bleef het me dwarszitten.

De makkelijke oplossing om het dan maar weg te gooien en opnieuw te beginnen, vond ik eigenlijk geen optie. Dan maar doorwerken en de problemen één voor één oplossen.

Ik vond een bruine wol, die leek op de andere wol. Die is doordat hij handgeverfd is, niet helemaal egaal. Door ze te combineren zie je iets verschil, maar is het (voor mij) acceptabel.

Je kunt nog een beetje zien dat ik op bepaalde plekken andere wol heb gebruikt.

De ‘platheid’ van het borduurwerk heb ik opgelost door de contouren in grove steken te borduren met hetzelfde materiaal zodat je iets van reliëf krijgt. Ook de groene steel is op die manier bewerkt en de nerven van de lichtroze bloem.

Door wat extra steken krijgt het borduurwerk meer reliëf.

Door om het lapje plat-/satijnsteken te maken, wordt het netjes afgewerkt. En zie, het is ineens een onderzetter geworden.

Afwerking met de plat-/satijnsteken. Dat had eventueel ook een festonsteek kunnen zijn.

Pfff. Is het mijn beste werk geworden? Nee, zeker niet. Zou ik de volgende keer dingen anders aanpakken? Waarschijnlijk wel. Ben ik tevreden? Ja, eigenlijk wel. Het had zo gemakkelijk geweest om het weg te gooien, maar door de blijven denken in mogelijkheden en door te zetten, is er uiteindelijk toch een aardig borduurwerkje ontstaan en heb ik een aantal zaken geleerd.

Op naar de volgende Challenge.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Het PDF patroon voor april 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de mei 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juni 2019-challenge vind je hier.
Het PDF patroon voor de juli 2019-challenge vind je hier.
En het PDF patroon voor de augustus 2019-challenge vind je hier.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag me een techniek die je goed ligt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet persé. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

Het volgende patroon maak ik de 3e donderdag van oktober bekend. Ter inspiratie staat de Borduurochtend van 17 oktober in het teken van dit nieuwe patroon en mogelijke uitwerkingen. Je kunt je daarvoor hier opgeven.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *