Challenge Oude Borduurpatronen september 2021
Het is de derde donderdag in september 2021, tijd voor een nieuwe Challenge Oude Borduurpatronen.
Naast het patroon van de Challenge Oude Borduurpatronen van augustus 2021 vond ik in Vrouw en Huis, nr 50 – 43 jaargang, 15 december 1951 nog een ander patroon waarmee ik iets wilde doen. De omschrijving gaf aan dat het voor een handwerkzak was.
Het patroon vind je hier.
Via een halve cirkel naar een hele cirkel
Voordat ik het ging borduren wilde ik wat spelen met het patroon. Door er een bloem bij te tekenen kon ik er een halve cirkel van maken.
En vervolgens een hele cirkel.
Blauw kussen
Met dit patroon kon ik wat. Ik had namelijk nog een vierkant linnen kussen van Ikea waar het patroon perfect op paste. Overigens is de donkerblauwe kleur niet meer in het assortiment, maar nog wel andere kleuren.
Met behulp van SoluVlies zette ik het patroon op het kussen waarna ik het borduurde met witte perlé nr. 8.
Ik heb de borduursteken eenvoudig gehouden.
De stelen in steelsteek, de blaadjes en bloemblaadjes in satijnsteek. Het hart omringt met een kettingsteek en gevuld met Franse knoopjes.
Het is redelijk eenvoudig om te borduren op een kant en klaar kussen. Waar je wel voor moet oppassen is dat je de achterkant niet meeborduurt. Ik gebruik daar een eenvoudig foefje voor. Door een vel papier of een plastic kaart (hergebruik van een plastic mapje dat kapot is) in het kussen te schuiven zorg je ervoor dat je een natuurlijke weerstand krijgt, waardoor je gelijk in de gaten hebt als je de achterkant meeborduurt. Ik gebruik dit truukje ook als ik bijvoorbeeld een mouw van een jasje of sok borduur.
Als het borduurwerk helemaal klaar is kun je de rijgdraden waarmee je het SoluVlies op het kussen hebt bevestigd weghalen en het SoluVlies wegspoelen met koud of lauw water.
De witte bloemen komen heel mooi uit op de donkerblauwe stof.
Ook bij Zara Home en H&M Home kun je op dit moment effen linnen en katoen kussens kopen. Soms is het namelijk heel handig om een kant-en-klaar kussen te gebruiken. Na het borduren is het namelijk gelijk klaar en kun je het gelijk in gebruik nemen.
Applicatie
Met tweede variatie wilde ik anders aanpakken. Hiervoor heb ik het originele patroon genomen en heb dit op de stof getekend met de lichtmethode (lichtbak/-plaat of raam).
De bloemetjes en blaadjes wilde ik eerst appliceren op de stof. Daarvoor heb ik geprinte stofjes gebruikt.
Deze zijn grof uitgeknipt en op de juiste plaats met kleine (onzichtbare) steekjes vastgezet.
Daarna heb ik het patroon nogmaals getekend op tissue-/patroonpapier. Dit is over de applicaties gezet (en vastgeregen) en vervolgens geborduurd met een zwart draadje (2 draadjes splijtgaren) in stiksteken.
Na het borduren scheur je het tissue-/patroonpapier voorzichtig weg en zie je het effect van de stiksteken in combinatie met de applicaties.
Je kunt op verschillende manieren stof appliqueren. Ik vond het leuk om het dit keer op een hele speelse manier te doen.
Ik ben benieuwd welke mogelijkheden jij ziet om dit patroon te borduren.
Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.
Challenge Oude Borduurpatronen
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.
De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik 16 september 2021 op de website.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!