Geen Woorden maar Draden

Gisteren, 7 juni 2023, was de opening van de (borduur)tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden’ in het Wereldmuseum in Rotterdam.

Geen woorden maar draden/Talking threads

Het Wereldmuseum Rotterdam toont de enorme diversiteit aan borduurwerk, voor een groot deel uit eigen collectie, gemaakt door mensen over de hele wereld. Centraal staat de veelzijdige betekenis van borduren als versiering, als culturele expressie, als document van een verhaal, als uiting van groepsidentiteit en individuele identiteit. Geen woorden maar draden zet de schijnwerpers op de vaak onbekende makers wiens handen al die prachtige werken maakten en nog steeds maken.

Er zijn 200 geborduurde stukken te zien, dus het gaat een beetje ver om alles uit te lichten. Ik nodig jullie van harte uit om ze zelf te gaan bekijken. Voor nu geef ik een kleine foto impressie.

Links een tuniek voor jonge mannen en rechts een top voor vrouwen uit Wodaabe/Bororo, Niger (WM-69301). Geheel geborduurd in kettingsteek.

Tinborduurwerk van de Miao. Xias Gao Qui Miao; Jianhe, Zuidoost Guizhou, China, bruikleen Ien Rappoldt.

Detail van jurk uit Iran (RV-503-270)

En de gehele jurk uit Iran (RV-503-270)

Waaiers uit Palembang, Sumatra, Indonesië, (WM-71597, -98).

Huipil uit San Mateo Ixtatán, Guatemala (RV-6093-117).

Er zijn een aantal foto’s waarvan ik vergeten ben om de uitleg te fotograferen. Excuses daarvoor, maar ik wilde jullie ze toch niet onthouden. En reden te meer om zelf te gaan kijken.

Detail van een Huipil uit Mexico.

De meeste stukken hangen achter glas, dus het is heel handig dat er hier en daar schermen staan die de details uitlichten zodat je het borduurwerk goed kunt zien.

Schermen zodat je de details van het borduurwerk goed kunt zien.

Ter inspiratie zijn er DIY borduurkaarten gemaakt waarmee je o.a. aan de tafel in de tentoonstellingsruimte aan de slag kunt.

Zelf aan de slag.

Maar daarover later meer.

 

De Borduurschool

Tijdens de opening van de tentoonstelling werd tevens het startsein gegeven voor de Borduurschool. De Borduurschool is een initiatief van Crafts Council Nederland. Door middel van overdracht, presentaties, onderzoek en lezingen bouwen we met elkaar een ecosysteem voor het borduren. De verhalen, vitale kennis en kunde dragen we over aan de jongere generaties. Dit is noodzakelijk om het immaterieel erfgoed van de borduurtechnieken te bewaren en toekomstbestendig te maken. Net als een aantal van mijn borduurcollega’s ben ik onderdeel van de Borduurschool.

Tijdens de tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden’ worden door de Borduurschool in samenwerking met het Wereldmuseum een aantal borduurworkshops en masterclasses georganiseerd. Die vinden plaats in het atelier van het Wereldmuseum. Tijdens de workshops/masterclasses is er gelegenheid om de tentoonstelling te bezoeken en specifiek de stukken te bekijken/bestuderen die in de borduurtechnieken zijn gemaakt waar de workshops/masterclasses over gaan.

Workshop Otomi borduurwerk uit Mexico

Zo geef ik zaterdag 26 augustus 2023 van 13.30 – 16.00 uur in dit kader de workshop Otomi borduurwerk uit Mexico. Meer informatie over de workshop en de mogelijkheid tot opgeven vind je hier.

In de tentoonstelling kijken we dan naar het volgende originele Otomi borduurwerk:

Sierdoek Otomi uit San Pablito, Mexico (RV-4880-412)

En naar het Artemisa Suit van ontwerpster Zyanya Keizer dat geborduurd werd door moeder en dochter Perez Basilio in de Tenango borduurstijl, de commerciële versie van het traditionele Otomi borduurwerk.

Otomi-Mexicaans-Nederlands / Binhe (‘Zaad”in Zapoteeks) collectie, 2022 / bruikleen Zyanya Keizer.

Verder zijn de volgende workshops/masterclasses gepland:

16 en 17 september 2023 Masterclass: de Basis van het Goudborduren met Hester Denissen
23 september 2023 Masterclass: Tamboereren met Marjolein van der Heide
8 oktober 2023 Workshop: Wereldse Kettingsteek met Sarah Pedlow
14 oktober 2023 Workshop: Saramakaans Borduurwerk met mevrouw Majokko en mevrouw Pramy uit Paramaribo

De tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden’ is te bezoeken in het Wereldmuseum Rotterdam t/m 2 oktober 2023.
Een aanrader.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *