Kvadrat / square / vierkant

Tijdens het opruimen van mijn (uitgebreide) borduurbibliotheek vond ik het boekje ‘Kvadrat’ van Hanne Vedel uit 1969. Daarin stonden 40 (op telbare) geborduurde vierkantjes van 24 x 24 draden.

Het Deense boekje Kvadrat van Hanne Vedel uit 1969.

Ondanks dat het boekje al 55 jaar oud is, zijn de borduursels nog steeds actueel. In feite geven ze leuke en moderne mogelijkheden om grotere vlakken op te vullen. Omdat ik ervan hou om dingen uit te proberen en samples/proefjes te maken zocht ik wat materiaal bij elkaar en ging aan de slag.

Ik heb ze geborduurd op grof naturelkleurig linnen (uit één van de materiaaldozen van het Komplete Handwerken (de rode mappen)) met perlé nummer 8 en 5 in wit en off white. Doordat de steken soms meer of minder vulden op de naturelkleurige ondergrond leek het overigens alsof ik meer verschillende kleuren wit gebruikt had. Alle vierkanten zijn geborduurd over 24 x 24 draden.

Kvadrat, een studie van 40 vierkanten met mogelijke vulsteken.

Kvadrat / square / vierkant

Onder de foto’s geef ik de borduursteken die ik gebruikt heb per kvadrat / vierkant, beginnend links boven, rechts boven, links onder en als laatste rechts onder.

Kruissteek over 2 draden, kruissteek over 4 draden, kettingsteek, en open kettingsteek.

Dubbele rijgsteek (eerst horizontaal, dan verticaal), festonsteek, websteek en gobelinsteek over 2 draden.

Kelimsteek, steelsteek, versprongen gobelinsteek,en platsteek.

Kettiingsteek met perlé nr. 8, kettingsteek met perlé nr. 5, blokjes van platsteken, en de dubbele kruissteek of koninginnesteek.

Als je de dikte van je draad veranderd, zoals bij de bovenste blokjes in de kettingsteek, ziet zo’n vierkantje er ineens anders uit.
In de rij eronder heb ik de blokjes met platsteken met een dubbele draad perlé nr. 8 geborduurd. Een andere optie was geweest om hem met één draad perlé nr. 8 te  borduren of één draad perlé nr. 5. Als je samples/proefjes maakt, dus door het uit te proberen, kun je uitvinden wat bij jou en bij je werk past.

Stiksteek, diagonale stiksteek,, Roemeense steek en draad opnaaien met Franse knoopjes.

Stiksteek, stiksteek, stiksteek en oogjes/eyelets.

Door de stiksteek horizontaal, verticaal en diagonaal te borduren ontstaan er andere patronen zoals je hierboven en beneden kunt zien. Zo op het eerste gezicht lijken het wel sneeuwkristallen.

Stiksteek, Draad opnaaien, stersteek en halve kruissteek.

Draad opnaaien, draad opnaaien, draad opnaaien in een netwerk en draadopnaaien in een netwerk met Franse knoopjes.

Je kunt een dikkere draad met een dunner draadje op naaien (te couchen) en daarmee lijnen maken, maar je kunt ook een netwerk/grid ermee maken. Hierbij kun je de kruisende lijnen vastzetten (couchen) met een schuin of recht steekje. En de daardoor ontstane vlakjes wel of niet opvullen met een Franse knoopjes of een ander steekje.

De laatste 10

Draad opnaaien en hokjessteek.

Dubbele knoopsteek (Smyrnasteek) en golfsteek vulling (wavestitch filling).

Flanelsteek, en dubbele rechtstaande kruissteek.

En de laatste twee:

Platsteek en verlengde kruissteek (longarmed crossstitch).

Door horizontale, verticale rijen te maken of juist in het vierkant (‘rond’) te borduren krijg je ook bijzondere variaties.

Het eindresultaat

Ik ben erg blij met het eindresultaat. Door wit garen op het naturelkleurig linnen te gebruiken zie je goed wat je gedaan hebt en hoe de draad loopt.

En zo ziet het totaal er uit.

Kvadrat – het eindresultaat.

Met andere woorden een hele handige sampler/referentielap met verschillende variaties van vulsteken.

En natuurlijk moest hij ook voorzien worden van jaartal en initialen.

Bewogen wit

Een van de thema’s die in mijn borduren geregeld terug komt is ‘Bewogen wit’. Door verschillende nuances en diktes wit materiaal te gebruiken in borduurwerk en bijvoorbeeld op naturelkleurig linnen krijg je bijzondere effecten, waarbij wit kleurigrijker is dan de term wit aangeeft.

Tapisserie in wit.

Het Kunstkabinet ‘Bewogen wit’ als flaylay.

Over het thema Bewogen wit heb ik eerder een blog gemaakt.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *