Een motief meerdere keren gebruikt

Pinterest is een fantastische inspiratiebron. Iedere ochtend tijdens het ontbijt kijk ik wel even wat er voor nieuw beeld gepind is (al noemen ze het nu in Nederland bewaren) door mensen met dezelfde interesses als ik.
Beeld dat me interesseert en inspireert en dat ik wil bewaren, pin ik op mijn eigen borden (ik heb een Pinterestaccount onder mijn eigen naam en onder Tree of Needlework) en vaak kijk ik ook even waar het beeld vandaan komt, de bron. En het zal dus ook wel geen verrassing zijn dat ik heel veel geborduurde voorbeelden en inspiratie bewaar.

Een paar weken geleden kwam ik deze pin tegen op Pinterest.

uit het Victoria & Albert Museum in Londen

uit het Victoria & Albert Museum in Londen

Toen ik verder ging kijken kwam ik terecht op de website van het Victoria & Albert Museum in Londen. Daar vind je in de online collectie praktisch alle stukken die in het museum te zien zijn, en ook de stukken die in depot opgeslagen zijn.
Het bleek een 17e eeuwse ‘cover’ te zijn uit Engeland geborduurd met zijde, zilver en zilver vergulde draad. Een ‘cover’ is iets dat bedekt, dus het zou een tafelkleed kunnen zijn, of een bedsprei of …. We weten het niet.
Hij was vrij lang, namelijk 2,50 meter en ca. 50 cm breed. En bij het doorkijken van de foto’s van de verschillende motieven kwam ik wat bekends tegen.

2 Jaar geleden was ik in Noord-Engeland en Schotland op een textielstudiereis (Lady Anne’s Retreat) waar ik o.a. de Wemyss School of Needlework bezocht. Daar bevond zich de volgende kinderdeken in crewelborduurwerk (= wolborduurwerk).

Crewel kinderdeken Wemyss School of Needlework

Crewel kinderdeken Wemyss School of Needlework

De School heeft van 3 van de motieven een borduurpakket gemaakt voor beginners in Crewel borduurwerk. Het pakket met de leeuw vond ik zo leuk, dat ik het gekocht heb. Ondertussen is hij gemaakt (al wacht hij nog wel op een laatste bewerking, namelijk dat er ‘iets’ van gemaakt wordt).

Crewel leeuw uit Wemyss

Crewel leeuw uit Wemyss

En wat schetst mijn verbazing dat ik op de ‘cover’ uit het Victoria & Albert Museum diezelfde leeuw tegen kwam.

Leeuw geborduurd met zijde en metaaldraad

Leeuw geborduurd met zijde en metaaldraad

Hij kwam zelfs nog vaker voor, net iets anders geborduurd.
andere versie leeuw coverEn dit was niet het enige motief dat overeen kwam. Ook de Dromedaris van de Wemyss deken vond ik terug.

Dromedaris in wolborduurwerk (crewel)

Dromedaris in wolborduurwerk (crewel)

En de versie in zijde en metaaldraad

En de versie in zijde en metaaldraad

En er zijn nog meer overeenkomsten in de motieven. Maar die moet je zelf maar gaan bekijken.

We weten dat in de 17e eeuw dezelfde afbeeldingen voor borduurwerk gebruikt werden. Vaak werd het patroon door een schilder of tekenaar op de stof getekend voordat de borduursters er mee aan de slag gingen. Papieren patronen waren amper voorhanden.
Dit was echter een patroon dat ik voorheen nog niet gezien had, vandaar mijn verbazing.
En hoe bijzonder is het dat de werken met verschillende soorten borduurwerk uitgewerkt zijn.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *