Nieuwe Borduurboeken – maart 2020
Laatst vroeg een van mijn cursisten of er geen nieuwe borduurboeken waren verschenen omdat ik er al een tijdje niet over geschreven had.
Wat eigenlijk wel leuk is om te melden is, dat er wel steeds meer borduurboeken in het Nederlands vertaald worden.
Wat te denken van ‘Hip & Trendy borduren‘ van Libby Moore. Met als ondertitel ‘Originele borduurwerkjes voor beginners’. Hier heb ik geschreven over het oorspronkelijke boek met de titel ‘Folkembroidery’. Ik vind het nog steeds een van de leukste borduurboeken van de afgelopen tijd met zijn eigentijdse benadering van borduren.

Hip & trendy Borduren van Libby Moore

Een hart voor de tuinvrouw. Een van de projecten uit het boek.
En het boek ‘Leuke figuren borduren’ van Wendi Gratz. Hierin vind je de basisborduurtechnieken stap voor stap uitgelegd en meer dan 500 motieven om mee aan de slag te gaan: van kleurrijke bloemen, stekelige cactussen, schattige poesjes, wijze uilen, lekkere snoepjes, tuffende auto’s, gevaarlijke piraten, malle monsters, cijfers en letters tot sierlijke randen en nog meer. De oorspronkelijke titel is ‘How to embroider almost everything’.

Leuke figuren Borduren is net verschenen.
Hier kun je een filmpje zien waarin Wendi door haar boek bladert en laat zien wat er allemaal in staat en wat haar stijl is. De patronen en geborduurde versies zie je in één oogopslag omdat ze op naastliggende pagina’s bij elkaar geplaatst zijn.
Steken boeken heb je nooit genoeg!
Niet nieuw, en ook deze versie stamt al uit 2017, maar wel een van de betere basisborduurboeken is ‘The Embroidery Stich Bible‘ van Betty Barnden. Jaren geleden is daar ook een Nederlandstalige versie van verschenen onder de titel ‘Alle borduursteken op een rij’ die alleen nog tweedehands verkrijgbaar is.

The Embroidery Stitch Bible van Betty Barnden
Onlangs werd ik weer op dit boek gewezen door een van mijn cursisten die het mee had genomen. Ik was eigenlijk vergeten hoe leuk en handig het was. Naast de stekentekeningen zie je namelijk ook hoe de steek eruit ziet als hij daadwerkelijk geborduurd is. En als extra wordt ook nog stap voor stap beschreven wat je moet doen.
Hier kun je een aantal pagina’s inkijken om te zien of het iets voor jou is.
Naast borduren ook nog…
Ben je een handwerkster en vind je naast het borduren ook naaien en knopen/macramé leuk. Dan is The Mindful maker van Clare Youngs misschien iets voor je.

The Mindful maker van Clare Youngs

Vogeltje van Clare Youngs
Ik was in ieder geval gelijk verliefd op het vogeltje van het omslag wat me deed denken aan een vogel van keramiek die ik ooit ergens in Budapest gezien had.
De projecten zijn onderverdeeld in Mindful home, met kussens, dekens, onderzetters en plantenhangers; Thoughtful gifts, lieve cadeautjes; Tactile gifts for kids, zachte cadeau’s voor kinderen en Creative Wall Art, zeg maar alles wat je kunt ophangen aan de muur.

Ook Punchneedle komt aan bod.
Meer over Clare Youngs kun je hier vinden. Ze heeft al een flinke reeks boeken met creatieve onderwerpen op haar naam staan.
Sashiko
Het boek Make & Mend van Jessica Marquez met als ondertitel The Japanese Art of Sashiko Embroidery heeft naast een aantal Sashiko projecten ook een aantal visible mending projecten. Het wordt voor het milieu steeds belangrijker om langer met je kleding te doen en niet gelijk alles weg te gooien als je het beu bent of als het kapot is. Visible mending wat eigenlijk zichtbaar repareren is, is dan een mooie en hippe oplossing.
Ook is de Sashiko techniek van rijgen erg leuk toe te passen op dingen in huis als kussens, tafelkleden, placemats en servetten.

Make & Mend van Jessica Marquez
Het boek gaat in op de Sashiko techniek en hoe je zelf patronen kunt maken en heeft een aantal projecten waarin je het geleerde gelijk kunt toepassen.

Een voorbeeld van visible mending.

Een tas in Boro stijl met Sashiko borduurwerk.
Mijn favoriet van dit moment
En ja, ook ik heb een persoonlijke favoriet. En die wil ik graag met jullie delen. Het is echter geen boek voor beginners, maar voor mensen die net iets verder met borduren willen gaan. Mensen die niet alleen willen weten hoe je gras borduurt, maar ook hoe je het gras wuivend maakt en beweging creert.
Het gaat om ‘The Intentional Thread’ van Susan Brandeis. Meer informatie over haar vind je hier.

The Intentional Thread van Susan Brandeis
De pagina’s staan voor met voorbeelden, tips en oefeningen hoe je met borduurwerk betekenis kunt geven. Een mooi voorbeeld is het woord Anger. Door een ander lettertype te nemen en te variëren met hoofdletters en grootte in combinatie met een andere borduursteek en andersoortig garen kan je het woord een andere lading geven.
MrXStitch heeft een uitgebreide review gegeven, die je hier kunt lezen.
Wil je de boeken eerst inzien voordat je ze aanschaft. Bij Tree of Needlework in Utrecht staan de meeste boeken gewoon in de bibliotheek. Je kunt bijvoorbeeld langskomen tijdens een Borduurochtend (derde donderdagochtend in de maand, je kunt je hier opgeven) of tijdens een borduuravond (woensdagavond om de twee weken. Hier vind je de data) om ze in te kijken.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!