Nog meer boeken over borduren

Er komen niet zo heel veel nieuwe boeken over borduren uit, maar ik heb er toch weer een aantal gevonden.
Een eerdere blog over borduurboeken vind je hier, waar ik het o.a. over Boho Embroidery van Nichole Vogelsinger en Zakka Embroidery en Simply Stitched van Yumiko Higuchi heb gehad.

Modern Folk Embroidery
Vorig jaar verscheen Modern Folk Embroidery van Nancy Nicholson. Met 30 moderne projecten met op Folkart geïnspireerde ontwerpen.

Naast uitleg van borduursteken, waarbij ze de steken in families bij elkaar groepeert (rijgsteekfamilie, flanelsteekfamilie, kettingsteekfamilie, festonsteekfamilie, vlieg- en taksteekfamilie, knoopsteekfamilie en een aparte stekenfamilie die ze ‘spot stitch family noemt), geeft ze ook veel borduursuggesties door steken met elkaar te combineren.

Modern Folk Embroidery in de etalage van Hoop Haberdashery.

Er staan een aantal leuke projecten in als speldenkussens, armband, samplers, tassen en kussens.
Hier vind je een sneakpreview van wat je allemaal in het boek kan vinden.
Een vondst en snel gemaakt zijn de speldenkussentjes van vilt met een basis van plastic flessendoppen. Een erg leuk cadeautje.

Vind je haar stijl leuk, kijk dan ook eens op de website van Nancy, daar vind je een aantal van haar ontwerpen.
Modern Folk Embroidery is ook verkrijgbaar als e-book.

Stitch, Fabric & Thread
Als je er van houdt 0m verschillende soorten borduurwerk en technieken uit te proberen en te integreren in je eigen borduurwerk, dan is het boek ‘Stitch, Fabric & Thread’ van Elizabeth Healy wellicht een aanrader.

Zoals elk goed borduur- of handwerkboek begint ook dit boek met de basisbenodigdheden die je nodig hebt om te kunnen borduren. Garens, stof en zaken als naalden, scharen, borduurringen, spelden, pennen om patronen op de stof te zetten etc. komen hier aan de orde.
Maar zij gaat iets verder door het bijvoorbeeld ook te hebben over het belang van een schetsboek of notitieboekje waarin je al je experimenten en gedachten opschrijft. Heel handig om later nog eens terug te lezen.
Ook gaat ze kort in op kleur (kleurenwiel, kleurenpalet, kleine oefening in het herkennen van kleur en hoe je kleur kan aanpassen/veranderen).

De technieken en steken worden benaderd vanuit 4 invalshoeken: straight ahead: running stitches (rijgsteken), in the loop: chain and blanket stitches (ketting- en festonsteken), texture: raised stitches (3D steken en technieken) en more than stitches.
Ieder hoofdstuk begint met een aantal voorbeelden van vaak verrassende toepassingen zowel in het gebruik van de steken als in het gebruik van materiaal. En worden gevolgd door een aantal ideeën voor mogelijke projecten met praktische informatie om ze ook daadwerkelijk uit te proberen.
Hier vind je een video van een review waarbij het boek doorgebladerd wordt en je de pagina’s en opbouw kan zien.

‘Stitch, Fabric & Thread’ laat je kennismaken met de technieken, geeft inspiratie door toepassingen te laten zien en geeft praktische handvatten om ze eens uit te proberen. Echt een boek om als inspiratiebron naast je te hebben liggen en keer op keer weer opnieuw op te pakken om te bekijken of dingen uit te proberen.
Iedere keer als ik het oppak word ik in ieder geval weer verrast en geïnspireerd.

Colour Confident Stitching
Karen Barbé was me al eerder opgevallen. Op Pinterest had ik haar ronde kleurige samples gezien die nu op de voorkant van haar boek ‘Colour Confident Stitching’ staan. Ik was nieuwsgierig.

In ‘Colour Confident Stitching‘ laat ze je kleur op 2 manieren ontdekken, namelijk via:
Begrijpen (understanding), waarbij ze ingaat op de theorie van het kleurenwiel. De stappen die ze volgt om op deze manier een kleurenpalet te creëren zijn:
1. kies een kleur,
2. kies een kleurenschema (monochroom, complementair, split complementair etc.)
3. kies een sfeer (lichte en donkere tonen, intensiteit),
4. kies een rol voor de kleuren (dominant, ondergeschikt en accent).
Van elke stap legt ze uit wat keuzes hierin betekenen voor je uiteindelijke creatieve project.

Het begrijpen van kleur

Voelen (feeling), waar het juist gaat om het ontwikkelen van kleurgevoel door het goed om je heen kijken. Ze volgt daarbij de volgende stappen:
1. vind een kleurbron/kleurinspiratie,
2. vang de kleuren uit de inspiratie (handmatig of digitaal),
3. bouw een kleurenkaart (door een beperkt aantal kleuren te kiezen en ze vervolgens om te zetten in bijvoorbeeld een borduurgarenkleurenkaart),
4. creëer je kleurenpalet (door verschillende kleurencombinatie uit je kleurenkaart uit te proberen en de kleur van je achtergrond te variëren).

Het voelen van kleur

Een handig hulpmiddel hierbij is het gebruik van woorden die bepaalde kleur associaties oproepen.

Het boek eindigt met een aantal projecten waar Karen je laat zien hoe het kleurenpalet van dat project is ontstaan en hoe je het dus kan toepassen in je borduurwerk.

En verder
Een ander boek over kleur in borduurwerk is het al in 2011 verschenen boek Colour confidence in embroidery van Trish Burr. Mary Corbet van Needle’nThread schreef hierover een uitgebreide review die je hier kan vinden. Dit gaat dieper in op het effect wat kleuren op elkaar hebben en hoe je het kan toepassen in borduurwerk.

Een pagina uit het boek ‘Colour Confidence in embroidery van Trish Burr

 

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *