RSN Stitchbank
Stekenboeken heb je nooit genoeg. Daar heb ik hier al eerder over geschreven.
Ze zijn er in allerlei soorten en maten. Je kunt er inspiratie opdoen, borduursteken leren, leren welke borduursteken horen bij welke borduurtechnieken, waar en hoe je ze kunt gebruiken in een borduurwerk (lijnen, vullingen of accenten) en welke variaties er mogelijk zijn. Er zijn stekenboeken die de borduursteken stap voor stap laten zien in foto’s of in stekentekeningen, er zijn er die de stappen beschrijven in woorden en er zijn er die een combinatie daarvan zijn. De RSN Stichbank en het boek ‘200 Essential Embroidery Stitches’ zijn van dat laatste een voorbeeld.
Royal School of Needlework
De Royal School of Needlework (RSN) is een gerenomeerd borduurinstituut in Groot-Brittannië dat in 1872 is ontstaan met de missie de kunst van het handborduren te behouden. Hun motto is ‘Tradition, Quality, Innovation’. Dit doet zij o.a. door het aanbieden van een gecertificeerd lesprogramma, workshops en borduurcursussen voor het publiek (online en offline) en de Embroidery Studio waar historische borduurstukken gerestaureerd worden en geborduurd wordt in opdracht. Ze hebben een uitgebreide collectie die ze op het moment aan het digitaliseren zijn en die stap voor stap online beschikbaar komt. De eerste 250 stukken kun je hier vinden.
Ter gelegenheid van haar 150e verjaardag in 2022 heeft zij de gratis online RSN Stitchbank geïntroduceerd als onderdeel van deze missie.
RSN Stitchbank
De RSN Stitchbank wil digitaal de wereldwijde varieteit van borduursteken en de manieren waarop ze in verschillende culturen en tijden gebruikt zijn bewaren en laten zien. Het is een doorlopend project. Zo zijn er eind 2024 25 nieuwe borduursteken toegevoegd waaronder de Bayeux steek, dubbele zoomsteek en breisteek. Wat maakt dat het aantal beschikbare borduursteken nu op 475 komt.
Elke borduursteek heeft zijn eigen (blauwe) icoon gekregen. Dat van de Bayeux steek is bijvoorbeeld:

Het icoon van de Bayeux steek.
Elke steek bevat informatie over zijn geschiedenis, gebruik en structuur. Ook eventuele andere benamingen van de borduursteek worden benoemd.

De presentatie van de Bayeux steek in de RSN Stitchbank.
Vervolgens zie je onder het kopje ‘Method’ hoe de steek gemaakt wordt door middel van stap voor stap foto’s en een video. Er wordt informatie gegeven over de structuur van de steek (bij welke borduursteken familie hij behoord), waar hij voor gebruikt wordt (lijnen, vullingen etc.) en in welke borduurtechniek, wat gerelateerde steken zijn en hoe je hem kunt herkennen (identificatie).
Borduursteken zoeken en vinden
Je kunt een borduursteek op verschillende manieren zoeken en vinden. Natuurlijk door gewoon de naam van de steek in het zoekvlak in te typen.
Een andere mogelijkheid is om te zoeken in borduurtechnieken en daar de gebruikte borduursteken te vinden. Elke borduurtechniek heeft zijn eigen (rode) icoon.

Een borduurtechniek heeft een rood icoon.
Naast een korte uitleg met een voorbeeldfoto van de techniek vind je hier een alfabetische lijst met de (mogelijk) gebruikte borduursteken. En een doorklikmogelijkheid naar de desbetreffende borduursteek.
Een andere manier is het zoeken op ‘Stitch uses’/de toepassing van de borduursteek. Ook weer met zijn eigen (mint) icoon.

Hier vind je de borduursteken die je als afwerking kunt gebruiken.
Zo vind je op een eenvoudige manier steken die je bijvoorbeeld kunt gebruiken als vulsteek of als afwerking. Maar ook de meeste gebruikte steken voor het borduren van een blad, steel of zelfs gras zijn hier te vinden.
En de laatste zoekmogelijkheid is via de ‘Stitch structure’/hoe de steek gemaakt is. Het bijbehorende icoon is lichtblauw.

Hier vind je de borduursteken van eenzelfde stekenfamilie bij elkaar.
Hier vind je verschillende steken binnen bepaalde stekenfamilies zoals kettingsteken, vlechtsteken en geweven steken.
De RSN Stitchbank is een bron van informatie voor makers en onderzoekers. Borduurders/sters kunnen hem gebruiken om nieuwe steken te vinden, te leren en in hun borduurprojecten te gebruiken. En ondezoekers/historici/museumconservatoren en studenten kunnen hem gebruiken om het gebruik, structuur, geschiedenis en in welke borduurtechnieken een borduursteek gebruikt is te ontdekken als hulpmiddel om borduursteken te identificeren op historisch textiel.
200 Essential Embroidery Stitches
Ben je meer een ‘boek’persoon dan is eind vorig jaar het stekenboek ‘200 Essential Embroidery Stitches’ verschenen.

200 essentiële borduursteken uit de RSN Stitchbank verzameld.
Hierin staan 200 borduursteken uit de RSN Stitchbank die we in meerdere soorten borduurwerk en in meerdere culturen terugvinden. Een kleine selectie dus uit de veelomvattender RSN Stitchbank zelf.

Inhoudsopgave.
In het boek zijn de steken gesorteerd op basis steken (19), lijnsteken (54), vulsteken (60), nuancesteken (7), open vulsteken (waar je de ondergrond nog kan zien) (31), afwerkingsteken (8) en versierend/embellishment steken (21).

Uitleg over de festonsteek.

Ook in het boek vind je blauwe stekeniconen weer terug.
Verschillend t.o.v. de RSN Stitchbank is dat in het gekozen is om stekentekeningen te gebruiken terwijl op de website gebruik gemaakt wordt van stap-voor-stap foto’s en filmpjes.
Maar dit maakt ook dat zowel de RSN Stitchbank als het boek goed naast elkaar gebruikt kunnen worden.
Je kunt de RSN Stitchbank volgen op instagram via @rsnstitchbank. En je komt op de website via deze link.
Veel plezier ermee.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!