Textielcollage
Nadat ik vorige zomer bij Crea in Amsterdam de zomercourse Collage had gevolgd (voor een verslag kijk hier) ben ik het afgelopen jaar meer bezig geweest met textielcollage. De Magnolia van Wattle & Loop was daar al een voorbeeld van.
Vooral geïnspireerd door de Stitch Challenges aan het begin van het jaar en de StitchClub van Textileartist.org waarin verschillende Textielkunstenaars online workshops geven en het verschijnen van een aantal nieuwe boeken van textielcollage specialisten Mandy Pattullo en Anne Kelly ben ik daar afgelopen tijd mee verder gegaan.
Geïnspireerd door Cas Holmes
Van Cas Holmes heb ik de techniek momigami (gekneed papier) geleerd. In Japan kneden ze namelijk papier waardoor het soepel wordt en je het bijna als textiel kunt verwerken in je collage. Omdat ik geen chique Japanse papiertjes had, heb ik pagina’s uit de Kampioen van de ANWB gebruikt. Het wat dikkere omslag geeft bijvoorbeeld een heel ander effect dan de dunnere binnenpagina’s.
En in het begin van het jaar liet ze me goed kijken naar die dingen in mijn omgeving die me een goed gevoel geven maar die ik blijkbaar toch voor lief neem, zoals het ‘dradenverzamelbakje’ (ort bowl) uit IJsland.
Cas heeft een aantal boeken geschreven waarvan de laatst verschenen boeken:
Textile Landscape uit 2018 en
Stitch Stories uit 2015 zijn.
Ook geeft ze geregeld online en live workshops. Je kunt haar volgen via haar website of facebookpagina.
Geïnspireerd door Vinnie Stapley
Vinnie Stapley werkt vooral met doorzichtige materialen. Door deze laagje voor laagje op elkaar te stapelen krijg je interessante structuren.
Op TextileArtist.org kun je hier een interview met haar lezen en haar werk bekijken.
Mijn ondergrond is gemaakt van doorzichtige lapjes en vintage naaiproefjes of borduurwerk. Daarop heb ik lamsoor/schorrebloemen (sea lavender) geappliqueerd.
Geïnspireerd door Anne Kelly
Anne Kelly kende ik van haar boek ‘Textile Folk Art‘ uit 2018. Zij gebruikt o.a. veel ‘gevonden’ textiel en is zelf erg geïnspireerd door volkskunst (folk art) en door wat zij tegenkomt in haar reizen. Tijdens de StitchChallenge in het begin van het jaar heb in naar aanleiding van haar online workshop het volgende werk gemaakt.
De voor haar zo kenmerkende laatste laag van machineborduurwerk over het totale werk heb ik niet gedaan zodat het toch meer mijn werk blijft, dan een kopie van het hare. Wel heb ik de achtergrond met een Sashiko steek bewerkt, al zie je dat niet goed op de foto.
Net is van haar een nieuw boek verschenen, genaamd ‘Textile Travels‘.
Geïnspireerd door Sue Stone
Van Sue Stone heb ik de techniek stripweaving geleerd. Hiermee maak je een ondergrond met reepjes stof. Deze kan de basis zijn voor geborduurde portretten.
Ik ben al een tijdje geïnteresseerd in de streekdrachten van Nederland. Ondertussen heb ik al het nodige borduur- en handwerk verzameld, maar ook lapjes van klederdrachtstofjes. Van de verschillende ruitmotiefjes van de schort (en de boormouwen) uit Spakenburg heb ik eerst een ondergrond met stripweaving gemaakt. Hierop is een Spakenburger dame in streekdracht geborduurd.
Sue Stone geeft geregeld online cursussen via TextileArtist.org. Vaak is de inschrijving maar korte tijd open, maar wordt vaak vooraf gegaan door een kleine, gratis online workshop van haar. Ben je hierin geïnteresseerd dan is het het handigst als je je opgeeft voor de nieuwsbrief van TextileArtist.org.
Nieuwe boeken over Textiel Collage
Ook Mandy Pattullo is bekend om haar gebruik van textielcollage in haar werk. Je kunt haar volgen via haar blog Thread and Thrift. Maar ook via Facebook en Instagram (@mandypattullo).
Ook van haar is net een nieuw boek, ‘Textiles transformed‘ verschenen.
Hierin laat zij zien hoe ze verschillende textiele vondsten verwerkt in textielcollages. En dat gaat van oude quilts naar wolborduurwerk, tapisserie, dekens, vilt naar linnen en kruissteekborduurwerk. Maar ze laat ook zie hoe de achterkantjes en reparaties iets kunnen toevoegen aan je werk.
Ook krijg je praktische tips hoe je bepaalde projecten zelf zou kunnen realiseren.
Ook haar boek ‘Textile Collage‘ is nog verkrijgbaar.
Een ander boek dat vintage en ‘gevonden’ textiel gebruikt in projecten is het boek ‘Stitched Memories‘ van Tilly Rose. De ondertitel is ‘telling a story through cloth and thread’ / een verhaal vertellen met textiel en garen.
En een voorbeeldpagina.
Het boek geeft praktische instructies hoe je projecten als boekomslagen, herinneringsboekjes, wandlappen maar ook kleinere projecten kunt realiseren met gevonden textiel. En het mooie hiervan is niets ooit hetzelfde zal zijn, zeker niet als je je eigen (gevonden) textiel en herinneringen gebruikt.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!