The making of – DIY borduurkaarten Wereldmuseum Rotterdam
Jullie hebben het al gezien. Op 7 juni is in het Wereldmuseum in Rotterdam de tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden’ geopend. Hier heb ik er al een klein sfeerimpressie van gegeven.
Naast de verschillende workshops en masterclasses die er worden gegeven o.a. door de docenten van de Borduurschool/Craftscouncil, is er ook iedere zondag een rondleiding en een inloopworkshop die gegeven wordt door de museumdocenten. Hiervoor heb ik samen met de afdeling Educatie aan de hand van zes collectiestukken DIY borduurkaarten ontwikkeld.
Voorbereiding
Het was nog even een klusje uit de 200 collectiestukken die tentoongesteld zijn in ‘Geen woorden maar draden’ er zes uit te kiezen die verschillende borduursteken en/of -technieken vertegenwoordigden en die ook nog eens uit de verschillende windstreken kwamen.
Na een eerste selectie te hebben gemaakt, mocht ik er een aantal in het echt komen bekijken/bestuderen in het depot van het Wereldmuseum.
Fantastisch om de stukken van dichtbij te zien en te mogen fotograferen.
Ook van de achterkant. Door de achterkant te bestuderen kun je vaak achterhalen welke borduursteek/-techniek gebruikt is.
Keuze en uitwerking
Uiteindelijk viel de keus op bovenstaande top in kettingsteek uit Bororo/Niger,
een zijden waaier met o.a. de couchingtechniek uit Palembang/Indonesië,
een met Sashiko versierde buidel uit Japan,
een jurk met kruissteek uit Saraqeb/Syrië,
een doek met Otomi-borduurwerk uit Mexico
en een proeflap uit Sika/Indonesië met de stiksteek.
Omdat ik de achterkant van de proeflap uit Sika niet kon zien, heb ik het motief in stiksteek en in de dubbele rijgsteek (Holbeinsteek) uitgewerkt. Aan de voorkant zien ze er hetzelfde uit, maar aan de achterkant zijn ze anders zoals je hieronder kunt zien.
En toen
Maandag 22 mei was ik te gast bij de museumdocenten van het Wereldmuseum om hun tekst en uitleg bij de DIY-borduurkaarten te geven zodat ze er zelf mee aan de slag konden.
Iedere zondag wordt er door één van de museumdocenten van 12.00 – 13.00 uur een gratis rondleiding door de tentoonstelling gegeven. Daarna is er van 13.00 – 16.00 uur gelegenheid om zelf onder begeleiding van een van de museumdocenten aan de slag te gaan met de borduursteken en -technieken uit de tentoonstelling aan de hand van de DIY-borduurkaarten.
En dit zijn ze dan – de DIY borduurkaarten
De DIY borduurkaarten zijn gratis te downloaden via de website van het Wereldmuseum. Scroll even helemaal naar het eind van de pagina, daar vind je ze.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!