Tree of Needlework in 2021 – een terugblik
Nu 2021 op dezelfde manier eindigt als het begon, namelijk met een lockdown is het tijd voor een terugblik.
Want het was niet allemaal kommer en kwel. Ja, ik kon pas vanaf begin mei weer starten met het geven van borduurworkshops en -cursussen en de eerste tijd daarna werden vooral de lessen die niet door hadden kunnen gaan, ingehaald. Maar de lockdown waar we nu in zitten begon op het moment nadat ik mijn laatste les van het jaar gegeven had. Hij heeft wel consequenties voor wanneer we weer kunnen starten, maar dat is iets voor volgend jaar. En in de tussentijd is het toch weer een bijzonder jaar geworden.
De tijd vliegt; een gezamenlijk borduurproject
Begin 2021 is er met 11 cursisten van Tree of Needlework gewerkt aan een gezamenlijk borduurproject onder het mom van apart maar toch samen. Iedereen kreeg een stukje van een grotere lap met een print van een bemoste muur. De opdracht was vrij, men kon zelf de kleuren, het soort garen, het onderwerp, de borduurstijl en/of -techniek kiezen. Nadat ik alle lapjes teruggekregen had, was het nog een flinke puzzel om er een geheel van te maken.
Maar het resultaat mag er zijn.
Hier vind je het hele verhaal over deze bijzondere samenwerking. En hij is te bewonderen in het atelier.
Haute Bordure
5 juni 2021 was het dan eindelijk zover. De tentoonstelling Haute Bordure kon van start in het Fries Museum.
In augustus vorig jaar werd ik gevraagd om replica’s te maken van motieven van een aantal stukken die tijdens de tentoonstelling te zien zouden zijn. Tijdens het maakproces zijn er filmpjes gemaakt die men tijdens de tentoonstelling op zaal kon zien. Zelf heb ik de borduurtechnieken vrij borduren, goudborduren en Zaans stikwerk voor mijn rekening genomen en voor het tamboereren heb ik Marjolein van der Heide van Broderie d’Art gevraagd.
De tentoonstelling inclusief de filmpjes zijn online nog te bekijken. Je kunt ze hier vinden.
Ook zijn er DIY-instructies gemaakt van een aantal motieven. Hierbij werd er een vertaling gemaakt naar moderne materialen en toepassingen. Hier heb ik daarover geschreven en op de website van het Fries Museum kun je de instructies nog terugvinden.
Ook heb ik namens de Borduurschool, een samenwerking tussen het Fries Museum en de Craftscouncil, de masterclass Zaans Stikwerk gegeven.
Hiervoor mochten we het atelier in het Fries Museum naast de tentoonstelling gebruiken. Het blijft altijd bijzonder als je ter inspiratie van de lessen de originele stukken zo dichtbij hebt.
Zomerweken
Net als vorig jaar zijn er ook in 2021 twee zomerweken met borduurworkshops georganiseerd. Dit jaar met de thema’s Folklore borduren: Hongaars Borduurwerk en Reliëfborduren.
In de Hongaarse week doorkruisden we heel Hongarije op zoek naar de verschillende borduurtechnieken die zo kenmerkend zijn voor het land. En geloof me, we kunnen er nog jaren heen om nog meer borduurwerk te ontdekken.
De borduurtechnieken die aan bod kwamen tijdens de zomerweek Reliëfborduren waren heel divers, van 3D roosjes, naar Plushwork, Zaans stikwerk, Candlewicking naar het vrijere Borduren anders: mosje of landschapje.
Leuk was het om te zien hoe enkele cursisten de hele week borduurvakantie kwamen vieren. Reden dus genoeg om ook in 2022 zomerworkshops te organiseren. Ik ben nog even aan het broeden op de thema’s, dus wordt vervolgd.
Challenge Oude Borduurpatronen
Iedere derde donderdag van de maand verschijnt er een nieuw en gratis patroon binnen de Challenge Oude Borduurpatronen. Ik vind het leuk om de verschillende borduurmogelijkheden van de oude (meestal jaren 50 van de vorige eeuw) patronen met jullie te delen. Ik probeer het zo gevarieerd mogelijk te maken maar zie wel dat ik vaak uitkom bij mij borduurstokpaardjes folklore en proefjes/samples maken. Gelukkig zijn dat nu onderwerpen waar heeeeeeel veel mogelijk is. Een kleine selectie van de challenges van dit jaar:
Alle Challenges met de gratis patronen vanaf het begin vind je hier.
Borduurworkshops in het Openlucht Museum
Een van de speciale opdrachten van dit jaar was het ontwikkelen van verschillende borduurworkshops en het opleiden van de workshopgevers/ambachtscoaches in het kader van de Ambachtenwerkplaats van het Openlucht Museum in Arnhem. Deze zouden naast workshops in Staphorster Stipwerk, Zeefdrukken en Houtbewerking vanaf begin december in de spiksplinternieuwe Ambachtenwerkplaats gaan plaatsvinden. Helaas kon door de huidige lockdown het park tijdens de winteropening maar korte tijd open blijven, maar vanaf april krijgen we een nieuwe kans. Dus hou de website van het Openlucht Museum in de gaten.
Zo kun je o.a. je eigen monogram ontwerpen en borduren of een boekenlegger borduren. De patronen zijn geïnspireerd door motieven die in het park gevonden zijn of door borduuwerk van bijvoorbeeld Maria van Hemert uit de Collectie van het Nederlands Openlucht Museum.
En heel veel borduurcursussen en -workshops
En ja, toen het eenmaal weer mocht in 2021, toen zijn er ook weer een hoop borduurcursussen en -workshops gegeven en heb ik veel cursisten mogen verwelkomen. Dit jaar voornamelijk in het eigen atelier in de Concordiastraat in Utrecht. En daar gaan we het komend jaar ook gewoon weer mee door. Dank aan alle cursisten die trouw zijn gebleven en blijven terugkomen, dank aan alle nieuwe cursisten die hun weg naar Tree of Needlework hebben gevonden. Zonder jullie kan ik dit niet doen. Op naar een heel nieuw borduurjaar, 2022.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!