Wrap up 2017

Al heel de week ben ik een beetje achteruit aan het kijken wat het jaar 2017 me gebracht heeft. Niet dat ik in het verleden wil blijven hangen, maar ergens vind ik het toch leuk (en leerzaam) om even terug te kijken. Soms gaat het leven zo snel, dat je leuke en bijzondere momenten te snel vergeet of er vergeet van te genieten. En daar is deze periode, tussen kerst en oud en nieuw, heel goed voor.

Vorig jaar was ik op deze dag nog aan het borduren in de Oude Kerk in Amsterdam, samen met 4 vrijwilligers bij het project Gothic Gestures van Marinus Boezem. We waren toen net een maand bezig. 26 april om 12.00 uur werd het laatste steekje gezet. Net voordat de tentoonstelling sloot op 30 april 2017. Een heel mooi borduurproject waar we met 51 vrijwilligers de plattegrond van de Oude Kerk in kruissteek borduurden op een doek van 5,5 x 3,5 meter. Hier en hier heb ik er meer over geschreven.

Hoe fotografeer en documenteer je een kunstwerk van ruim 5 bij 3,5 meter. Het eindresultaat. Foto Oude Kerk.

Ook heb ik een aantal bijzondere borduuropdrachten gedaan.
Zo vroeg Odette Blum me of ik vier, speciaal in India geweven en in New York geverfde, cashmir sjaals met tekst wilde borduren. Iedere sjaal kreeg zijn eigen stukje tekst van een gedicht van John Lennon (a dream – you dream – together – is reality).

Vanaf augustus maak ik deel uit van het redactieteam van Borduurblad. Ik heb ondertussen aan 3 nummers meegewerkt en de vierde is in de maak. En dat is erg leuk om te doen.

Borduurblad 83

Ik heb in heel Nederland borduurlessen gegeven, van Hoogerheide (2x), Breda via Rijswijk, Nieuwegein, Utrecht, Amsterdam, Nijkerk, Zwolle tot op Texel. Tijdens speciale evenementen, zelfmaak-markten, handwerk- en breibeurzen, bij handwerkwinkels, bij Tree of Needlework in Utrecht, bij mensen thuis en zelfs op een tennisvereniging. En heel veel bijzondere en inspirerende cursisten ontmoet die ik stuk voor stuk probeer aan te steken met het borduurvirus (wat bij een aantal al heel goed gelukt is).

Maar ook ik ga nog geregeld op cursus. Voor de inspiratie, voor het leren van nieuwe dingen, voor het op een andere manier naar zaken te leren kijken.
Zo heb ik begin dit jaar de workshop ‘Schortenbont’ borduren bij Sary Maas in Dordrecht gevolgd. Sary geeft een aantal workshops gericht op het borduurwerk binnen de klederdracht die zeer bijzonder zijn.

En ben ik een aantal malen naar ‘Broodje breien’ van Loret Karman geweest. Niet dat ik een groots breister bent, maar de thematiek en aanpak van Loret tijdens ‘Broodje breien’ geeft mij vaak inspiratie voor verder borduurwerk en kleurgebruik. Dit jaar werd elke maand een andere kunststroming aangepakt.

Over pointillisme

Over Charlotte Salomon

Over kleurgebruik en Van Gogh, oefening in 30 vlakjes/kruisjes

En verder heb ik deze zomer meegedaan aan de online borduurcursus ‘Exploring texture and pattern with Sue Stone‘. 4 modules, met in totaal 13 opdrachten/challenges, die je kunnen helpen als je vast zit in je ontwerpproces/borduurwerk. Opdrachten die zorgen dat je je eigen grenzen verkend en verlegd. En alhoewel ik nog niet alle modules gedaan heb (Module 4 met appliqueren ligt nog te wachten op een wat rustiger moment om te doen), kan ik nu wel al zeggen dat ik ongelofelijk veel geleerd heb en mezelf ook soms echt verrast heb. Een impressie van de vingeroefeningen/opdrachten:

Variaties op de rijgsteek

Nog meer variaties op de rijgsteek

Variaties op de stiksteek

Een combinatie van stofweven en versieren met borduurwerk

De ruimte hier is te klein om alles te laten zien. Door een dedicated facebook groep kon je je eigen werk delen met de andere cursisten en je ook laten inspireren door hun werk. Wat ook bijzonder was, waren de webinars van Sue. Hier kon je van te voren je vragen stellen. Had je geen tijd om live te kijken dan kon je ook altijd de video nog bekijken.
Ik heb begrepen dat de cursus in 2018 weer gegeven gaat worden. Hou textileartist.org in de gaten voor meer informatie. Een aanrader.

Dat was het voor vandaag. Morgen ga ik verder met wat ik 2017 geborduurd heb, een bijzondere workshop over Album Amicorum en de stand van zaken met mijn challenges/uitdagingen.

 

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *