Wrap up 2019 – mijn (borduur)jaar in vogelvlucht
Het is de laatste dag van het jaar. Tijd om terug te kijken naar het afgelopen jaar.
Mensen vragen wel eens waar ik mijn inspiratie vandaan haal. Het makkelijke antwoord daarop is overal en nergens. En het wat meer complexe antwoord daarop is ook overal en nergens.
Instagram, Pinterest, Facebook, de social media zijn fantastische inspiratiebronnen. Vaak zijn ze het kleine beginnetje naar een verdere zoektocht. Het is natuurlijk wel handig dat je niet verzandt in alle berichten en dat je niet al je tijd op je mobiel, tablet of laptop spendeert. Het daadwerkelijke maken staat voor mij nog steeds op nummer 1.
Zelf volgen van cursussen en workshops
Zelf volg ik geregeld workshops en cursussen. De redenen daarvoor zijn divers, soms wil ik een nieuwe techniek leren, soms leren werken met een andersoortig materiaal, soms een andere invalshoek m.b.t. lesgeven. Maar ook vind ik het leuk om naar een ander media, als papier, of handwerktechniek, als breien, over te stappen om te kijken hoe ik dat kan combineren met mijn borduurwerk. Dit zijn mijn 2019 belevenissen op dit gebied:
Iedere eerste maandag van de maand ga ik naar Loret Karman/Broodje Breien. Dit jaar was het thema contrast. Aan de hand van de breiwerkjes die we tijdens de Broodjes maken, ga ik aan de slag met een vertaalslag richting borduurwerk. Hier kun je er meer over lezen.
In februari was ik in Zuid-Engeland op het West Dean College. Daar volgde ik een stumpworkcursus van Fleur Oakes. Haar volg ik al een aantal jaren en was dan ook erg benieuwd naar haar als kunstenaar en naar haar werk als artist in residence bij Imperial College London’s vascular surgery department. Hier lees je meer over deze trip.
In juli/augustus volgde ik een cursus Collage tijdens de Crea Zomerweek. Hier heb ik daar overgeschreven. Ik heb tijdens deze cursus verschillende (papier)collage technieken geleerd, die ook toe te passen zijn op borduurwerk of juist te combineren zijn met borduurwerk, zoals het werk hieronder.
Deze kennis gebruik ik dan weer bij de opzet van eigen werk
of in cursussen als de workshop ‘Herinneringsboekje maken’.
Tijdens de Knit & Knot in Tilburg ontmoette ik de dames van Keigoed Vilten. Zij combineren borduurwerk met hun eigen medium vilt. Dat leek me een interessante combinatie om eens te proberen en eind november heb ik bij hen de workshop Embroderie gevolgd. Ik weet niet of ik toe ben om zelf te gaan vilten (iets met nattigheid of zo) maar als ondergrond om te borduren is het een fantastisch materiaal.
En op de valreep ben ik begonnen met de online cursus ‘Stitch your Story’ van Sue Stone. Dit is nog maar de betaversie, maar in februari start ze met de definitieve cursus. Die wordt waarschijnlijk aangekondigd via de website Textileartist.org, Omdat het borduren van portretten en mensen niet echt mijn ding (nog) is, leek het me leuk (en vooral nuttig) om hiermee aan de slag te gaan. Dit zijn mijn eerste resultaten:
En nu aan de slag met de volgende module waarin ogen, mond en haar afzonderlijk aan bod komen.
Experimenteren met ander materiaal
Leuk vind ik het om met ‘ander’ materiaal te werken/borduren. Soms ga ik daarmee zelf aan de slag, zoals met de garens van Bart & Francis.
Wat dan resulteert in ‘mosje’achtige borduurwerkjes.
Soms koop ik de stof met patroon en garens, maar wel met een eigen invulling. Zoals dit linnen-borduurproject van Linladan waarover je hier meer kunt lezen.
En soms is het een combinatie van materiaalpakket, patroon uit boek of internet, zoals de Yellow Chair van Laura Wasilowski waarin ik wolvilt als ondergrond uitprobeerde.
Challenges/uitdagingen
Als je mijn blog een beetje volgt, dan weet je dat ik niet zo goed ben in het volhouden van langdurige challenges/uitdagingen.
Om het lot in te tarten ben ik in 2019 een eigen Challenge begonnen. In het begin van het jaar kreeg ik een flinke map met oude borduurpatronen. De patronen(bladen) komen uit tijdschriften uit de jaren ’50 van de vorige eeuw. De tijdschriften zelf heb ik er niet bij, zodat er bij het patroon niet echt bij staat in welke techniek hij gemaakt is. Iedere derde donderdag van de maand plaats ik een nieuw patroon met verschillende uitwerkingen met de uitdaging aan een ieder om zijn eigen variant te maken. Je kunt hier de start lezen. Op een besloten Facebookgroep kun je je resultaten delen met elkaar. En dit zijn wat voorbeelden:
Ook heb ik zelf nog meegedaan aan wat kortere challenges zoals Makersdecember2019 van @pukvossen en @maramaakt. Daar heb ik hier over geschreven.
En een vijf-daagse inchie challenge van de zomer, waar ik hier over geschreven heb.
Voor mij blijven deze challenges leuk en interessant om mee te doen. Door een focus en je te beperken in thema of materiaal ga je vaak iets verder in je creativiteit dan normaal. Dat levert dan interessante dingen op, vaak de start van volgend werk. Ook is het leuk om te zien wat andere mensen binnen een thema doen, dat vergroot zeker mogelijkheden. Voor 2020 heb ik nog niets gepland, maar wie weet.
Goede voornemens
En wat zijn mijn goede voornemens met betrekking tot inspiratie voor het komende jaar.
In ieder geval wil ik meer ruimte inrichten voor het bezoeken van tentoonstellingen en musea. Dat heb ik afgelopen jaar echt te weinig gedaan. Dus, volgende week staat een bezoek aan de tentoonstelling ‘Juwelen’ in de Hermitage in Amsterdam op het programma. Kan ik gelijk ook nog genieten (en inspiratie opdoen) van het Lightfestival in Amsterdam.
En een ander voornemen is om de inspiratie ook daadwerkelijk om te zetten in ‘eigen’ werk. Daar heb ik al een aantal ideetjes over (waarschijnlijk nog veel te veel voor een goede focus), nu dus alleen nog doen…
Hebben jullie (borduur)voornemens?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!