Wrap up 2022 – mijn borduurjaar in vogelvlucht
Gisteren keek ik terug op het jaar van Tree of Needlework.
Vandaag kijk ik terug op mijn eigen creatieve borduurjaar.
Bijzondere borduurvondsten
Veel inspiratie krijg ik van oud borduurwerk. Ook gebruik ik oud borduurwerk in workshops als Herinneringsboekje van textiel en Borduren op/met foto’s. Reden dat ik altijd bij kringloopwinkels, rommelmarkten en zeker bij het Handwerkfestijn in Hoevelaken kijk naar ‘borduur’vondsten die betaalbaar zijn.
Na twee jaar vond er dit jaar weer een Handwerkfestijn in Hoevelaken plaats. Hier kun je voor een klein prijsje allerlei handwerkmateriaal kopen en de opbrengst gaat naar het Diabetis fonds. Naast praktische zaken als garens en stof, kun je er ook oud borduurwerk vinden of half afgemaakt borduurwerk. Dit jaar vond ik een borduurlap in de stijl van NOBOMO en Ensaid maar dan in een verrassende jaren ’70 kleurencombinatie, namelijk in bruin en oranje.
En soms krijg ik oud borduurwerk van mensen die weten dat het bij mij goed terecht komt, zoals deze voorbeeldkraagjes die uit België komen.
Meeborduurprojecten
Afgelopen jaar heb ik bij verschillende meeborduur-/community projecten een paar steekjes meegeborduurd.
Koninklijke gordijnen
Ook was ik als een van de handborduursters betrokken bij het borduren van de Koninklijke gordijnen in opdracht van het Textielmuseum in Tilburg als onderdeel van de borduurgroep Meesteropleiding Kunstborduren van Anna Bolk.
Op zijden organza met zijden garens hebben we met de hand bloemen, bladeren en vogeltjes geborduurd die later op de machinaal geborduurde gordijnen geappliqueerd zijn.
Mijn borduursels zijn onderdeel geworden van het Haagse bosje (nr. 5 op het eerste gordijn). Helaas zijn de foto’s die ik gemaakt heb onscherp en doen ze geen recht aan de bijzondere gordijnen. Als je de gordijnen en het maakproces wilt bekijken dat kan dan nog tot t/m 29 mei 2023. Tot dan zijn de Koninklijke gordijnen inclusief het maakproces nog te zien in het Textielmuseum in Tilburg. Let op: je moet wel een tijdslot boeken.
Het was in ieder geval heel bijzonder om onderdeel te zijn van dit project, zeker als je je realiseert dat je meegewerkt hebt aan een stukje erfgoed.
De schoonheid van imperfectie
De Schoonheid van Imperfectie van de titel van de kunstwedstrijd die door het SieboldsHuis, Galerie YOMOOKA en Galerie Café Leidse Lente georganiseerd werd dit jaar. Opdracht was om je te laten inspireren door het Japanse esthetische concept Wabi-Sabi en een aardewerk kom.
Dit is mijn bijdrage geworden.
Mijn werk is nog tot 15 januari 2023 te zien bij Galerie YOMOOKA in Leiden.
Best nine van Instagram @majovanderwoude
Eigen werk
Tja, eigen creatief werk is er een beetje bij ingeschoten. Dat wil niet zeggen dat ik niet geborduurd heb, dan heb ik namelijk wel veel gedaan, en met veel plezier. Maar op een of andere manier is het altijd ten dienste geweest van Tree of Needlework en minder gericht op het zelf spelen, leren, experimenteren en groeien.
Misschien is dat ook de reden dat ik het zeethema waar ik het gisteren over had op de manier uitwerk zoals ik nu doen. Dus vanuit de brainstorm allerlei borduurtechnieken uitproberen en daarna pas een keuze maken voor de daadwerkelijke workshops. Dus geen spijt, maar meer een belofte aan mezelf voor meer speel/experimenteertijd.
En misschien wat vaker zelf een workshop/masterclass volgen zoals dit jaar die van Merlijne Marell in het Drents Museum
Geinspireerd op haar werk dat tijdens de tentoonstelling van Johanna Eijbergen in het Drents Museum te zien was.
Of de workshop Kraplap drukken tijdens de Spakenburger middag bij de Katoendrukkerij in de Volmolen in Amersfoort.
Hoe was jullie borduurjaar 2022?
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!