Zenbroidery

Onlangs heb ik Zenbroidery ontdekt.

Zenbroidery is eigenlijk kleuren voor volwassenen, maar in plaats dat dat je kleurpotloden of stiften gebruikt, ‘kleur’ je de tekening in met borduursteken.  Dit geeft een extra dimensie omdat je met borduursteken ook textuur en hoogte kan maken.
De tekening is op stof geprint en je kan zelf kleurtjes en steken kiezen om te gebruiken.
Er zijn verschillende patronen beschikbaar, o.a. Bloemen (Floral), Golven (Waves), Tuin (Garden) en Mandala. Ze zijn ca. 25 x 25 cm groot.
Ik ben op het moment bezig met Bloemen en Mandala. En het lijkt me leuk om jullie te laten zien hoe ik dat doe, bijvoorbeeld welke keuzes ik maak, welke steken ik gebruik, hoe ik meer kleurtjes maak.

Omdat ik er nog mee bezig ben, wordt het een ‘work in progress’. Ik zal proberen iedere 1 à 2 weken mijn voortgang te laten zien.
de mandala

Overigens kan je natuurlijk elke willekeurige lijntekening ‘kleuren’ met borduursteekjes en verschillende garens. Het enige wat je moet doen is de tekening op de stof zetten, kleurtjes garen kiezen en gewoon beginnen.

Mandala

Als eerste heb ik gekozen voor het patroon Mandala.

Zenbroidery - MandalaIk borduur met splijtgaren met 2 draden en zo’n 20 verschillende kleurtjes. Maar je kan natuurlijk ook met minder kleurtjes, zeg 12, borduren en draden mengen tot nieuwe kleuren. Het is nu te donker om nog een goede foto te maken van de kleurtjes, dus die krijgen jullie een volgende keer.

Mijn mandala

Mijn mandala

Ik ben begonnen in het hart met satijn-/platsteken. Ook het randje met de blaadjes in groen en blauw is met satijn-/platsteken geborduurd. In het midden heb ik een Frans knoopje geborduurd in de ‘andere’ kleur.Het hart van mijn mandala

Het hart van mijn mandala

De hartjes zijn in oranje stiksteekjes en de donkerrode rand zijn steelsteken.
Als je op de naam van het steekje klikt dan kom je uit bij de video’s van Mary Corbet op www.needlenthread.com. Ze zijn in het Engels maar laten op een heel duidelijke manier zien hoe je de steken moet doen.

Je ziet dat ik niet gelijk alles lijnen gelijk vol borduur. Soms heb ik wat tijd nodig om te bedenken welke kleurtjes of welke steken passen.
Dus heb ik ook al een stuk rand geborduurd.
zenbroidery - mandala randDeze is redelijk aan de buitenkant en bestaat uit (van beneden naar boven) losse kettingsteken, ook wel margrietsteek (laisy daisy) genoemd met een puntje van platsteekjes. Een Frans knoopje in geel en in bordeauxrood de gedraaide kettingsteek.
De blauw/groene knopjes zijn in koninginnesteek, waarbij je eerst een kruisje borduurt en vervolgens een plusje er bovenop.
Dan 2 rijen in de festonsteek. Weer een losse kettingsteek (in rood) met een klein steekje in een contrasterende kleur in het blaadje. En als laatste de kettingsteek.

Je zal in de vervolg Zenbroidery blogs merken dat ik veel met deze steken werk.

Als jullie zin hebben om mee te borduren.
Weldraad op de Haarlemmerdijk 147 in Amsterdam, verkoopt in Nederland de Zenbroidery patronen.

1 antwoord

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *