Hier vind je links naar websites en blogs op handwerk-/borduurgebied. Ze gaan over stekenuitleg/tutorials en andere uitleg, online borduurcursussen, workshops/cursussen in binnen- en buitenland, relevante organisaties en verenigingen en gewoon over waar ik mijn inspiratie vind. Een selectie:

Borduurstekenuitleg/tutorials (gratis)

Tammy’s Handbook of Stitches, waar Tammy van der Stelt borduursteken aan je laat zien via videotutorials. In het Nederlands.
Pintangle, van de Australische Sharon Boggon, met de stekenchallenge TAST – Take a Stitch Tuesday en veel stekenuitleg en tutorials. In het Engels. Er is een bijbehorende Facebookgroep.
Needle’nThread, van de Amerikaanse Mary Corbet, met hele goede ‘how-to’ video’s, stekenuitleg en gratis patronen. Je hoeft niet alles mooi te vinden wat ze doet, maar ze is heel gedegen en goed in haar uitleg. Ook laat ze zien welke fouten ze maakt en hoe ze die dan weer oplost. In het Engels.

Borduurchallenges en communityprojecten

Challenge Oude Borduurpatronen van Tree of Needlework. Iedere 3e donderdag van de maand verschijnt hier op de blog een nieuw patroon. De bron zijn patronenbladen uit de jaren 50 van de vorige eeuw. De uitdaging is om het patroon in verschillende (borduur)technieken te maken. Er is tevens een afgeschermde facebookpagina beschikbaar om je borduurwerkjes te delen. Die vind je hier.
100.000 bomen en een bos van draad, een communityproject van Sara Vrugt. Vanaf 22 januari 2020 borduren we in verschillende pop-up ateliers aan een bos van draad. Tot 21 maart 2020 zijn we in de Algemene Bibliotheek  in Den Haag te vinden, daarna in Amsterdam en van de zomer in Leiden. Meer informatie vind je op de website, maar je kunt ook de Facebookpagina volgen of @saravrugt. Zodra de musea weer open mogen, kun het geborduurde bos bewonderen in Panorama Mesdag in Den Haag en deze zomer in Nijmegen.

Borduurworkshops/-cursussen online

Algemeen
Craftsy, creatieve cursussen op allerlei gebied. Op borduurgebied o.a. cursussen van Sue Spargo, Jeannette Douglas, Jessica Long en Nathalie Chanin, en cursussen op het gebied van goudborduren en stumpwork. In het Engels.
Creative Bug, creatieve cursussen op allerlei gebied. Op borduurgebied o.a. cursussen van Rebecca Ringquist en Faith Hale. Je kunt het 3 maanden proberen voor $ 1 per maand. In het Engels.
Domestika, creatieve cursussen op allerlei gebied in het Spaans. Een aantal cursussen heeft echter Engels ondertiteling en is prima te volgen. Je kunt er tevens communiceren met de docent via de community. Op borduurgebied vind je er cursussen van Karen Barbé (over kleurgebruik), Kathy Biele (over de combinatie schilderen/borduurwerk) en nog veel meer.

Op het gebied van historisch borduurwerk
Thistle Threads,  webshop met speciaal handwerkmateriaal en een online university met cursussen die verschillende historische borduurtechnieken verkennen, waaronder Cabinet of Curiosities (17e eeuwse Engels geborduurde casket/bewaardoos met geheime laadjes). In het Engels
Amy Mitten Designs, er lopen diverse online cursussen waar je zo in kunt stappen. Kijk eens naar de Casket keepsakes, kleine, op 17e eeuws geborduurd naaigerei geïnspireerde, projecten. In het Engels.

Borduurworkshops/-cursussen in het buitenland

Crewelwork Company, met Phillipa Turnbull organiseert o.a. textielreizen in Engeland en Schotland. Naast het bezoeken en bestuderen van historisch borduurwerk, wordt er gedurende de reis lesgegeven in diverse handwerktechnieken door bekende borduurdocenten. Sinds begin vorig jaar geeft ze ook een aantal online cursussen. In het Engels.
Royal School of Needlework, heeft een uitgebreid korte cursussenprogramma, maar je kunt er ook een opleiding volgen door het behalen van diverse certificaten. Sinds begin vorig jaar worden ook veel cursussen online gegeven. In het Engels.
Bath Textile Summer School, organiseert in augustus een week met allerlei interessante borduurcursussen met bekende borduurdocenten van over heel de wereld. In het Engels.
Handwerkschool in Skals, Denemarken, naast een half jaar en jaarprogramma, worden er ook week (uge) cursussen georganiseerd. In 2020 staan er weer een cursussen met docente Liz Ahrenkiel gepland, waaronder een aantal Deense witborduurtechnieken. In de Deens (maar meestal zijn er medecursisten die je kunnen helpen met het vertalen naar het Engels).
West Dean College, in Zuid Engeland, organiseert heel het jaar door creatieve cursussen van 1 tot 5 dagen. Er is tevens een jaarprogramma. Op textielgebied vind je er o.a. cursussen van Fleur Oakes, Cas Holmes en Mandy Patullo.

Handwerkworkshops/-cursussen in Nederland

Textielfabrique in Rotterdam
CraftsCouncil Nederland
Wit op wit van Sary Maas
Marjolein van der Heide Broderie d’art

Organisaties en verenigingen

Merkwaardig, vereniging voor merklapliefhebbers
Nederlandse Kostuumvereniging
Textielplatform, een initiatief van Stidoc, Stitchting Textiel Informatie en Documentatie Centrum, bundelt kennis over textielkunst.
Modemuze, is een online platform dat de mode- en kostuumcollecties van Nederlandse musea samenbrengt en toegankelijk maakt

Inspiratie

Tilleke Schwarz
Fleur Oakes en haar blog The Glass Pingle
Mandy Pattullo en haar blog Thread and Thrift
Sue Stone, zij organiseert tevens geregeld via Textileartist.org online (borduur)cursussen.
Jenny Adin-Christie
Artyembroidery.com over modern borduurwerk zonder grenzen/contemporary embroidery without limits.
En nog veel meer.
Kijk ook eens op Textileartist.org, daar staan veel interviews met textielkunstenaars waar ze ingaan op hun werk, inspiratie maar ook hoe ze werken (in het Engels).

Heb je problemen met het Engels op deze websites, gebruik dan googletranslate of een ander vertaalprogramma op je computer. Je kunt ook contact met me opnemen, dan nemen we de site samen door.

Heb je tips voor leuke en interessante handwerk- en borduurwebsites, meld ze dan even bij info@treeofneedlework.nl.