Speciaal voor een aantal borduurgerelateerde tentoonstellingen of -activiteiten heb ik de afgelopen jaren workshops in verschillende musea ontwikkeld en gegeven. Daarnaast heb ik ook een aantal (borduur)projecten gerealiseerd voor verschillende partijen. Borduren is daarbij wel altijd kernontwerp.

Hieronder een kort overzicht.

Heb je een interessante borduurgerelateerde opdracht mail (info@treeofneedlework.nl) of bel (06-45298931) me dan. Ook als je nog in de brainstorm fase bent kan ik je wellicht al helpen.

 

Craftscouncil/Borduurschool

26 augustus 2023 – Workshop Otomi borduurwerk uit Mexico, tijdens de tentoonstelling Geen woorden maar draden in het Wereldmuseum in Rotterdam.
25 februari 2023 – Masterclass Freestyle Blackwork, tijdens de tentoonstelling Balenciaga – Meesterlijk Zwart in het Kunstmuseum Den Haag.
juni 2021 – Masterclass Zaans Stikwerk, tijdens de tentoonstelling Haute Bordure in het Fries Museum in Leeuwarden.

Musea
mei/juni 2023 – Wereldmuseum Rotterdam

In het kader van de tentoonstelling Geen woorden maar draden (6 juni t/m 20 oktober 2023) heb ik samen met de afdeling Educatie zes verschillende DIY borduurkaarten ontwikkeld met borduursteken/technieken die tijdens de tentoonstelling te zien zijn. Deze kun je hier vinden op de website van het Wereldmuseum. Ook heb ik de (meeste) voorbeelden geborduurd die nu op zaal liggen op de tafel bij de DIY borduurkaarten.

De DIY borduurkaarten en de bijbehorende voorbeelden.

Tevens heb ik de museumdocenten opgeleid om een inloopworkshop met deze DIY borduurkaarten te geven tijdens de zondagopenstelling.

mei 2023 – Openlucht Museum Arnhem

Samen met Piet Paris heb ik de masterclass Borduren en Wisselkleding gegeven waarbij ik de traditionele borduurtechnieken die op kraplappen, beuken en bauwtjes gebruikt werden voor mijn rekening nam. Een uitgebreid verslag volgt nog.

najaar 2021/voorjaar 2022 – Openlucht Museum Arnhem

Voor de Ambachtenwerkplaats van het Openlucht Museum Arnhem heb ik verschillende borduurworkshops ontwikkeld binnen het thema Decoratie en de workshopgevers/ambachtscoaches opgeleid. Deze werden in 2022 en worden in 2023 nog heel het jaar tijdens de openingstijden van het park gegeven. Hier vindt je daarover meer informatie.

Zo kun je o.a. je eigen monogram ontwerpen en borduren of een boekenlegger borduren. De patronen zijn geïnspireerd door motieven die in het park gevonden zijn of door borduuwerk van bijvoorbeeld Maria van Hemert uit de Collectie van het Nederlands Openlucht Museum.

zomer 2021 – Fries Museum Leeuwarden

Tijdens de tentoonstelling Haute Bordure (13/02- 18/07/2021) waren op zaal filmpjes te zien met het maakproces van verschillende borduurtechnieken. Hiervoor heb ik in de technieken Vrij Borduren, Zaans Stikwerk en Goudborduren een reproductie van een stuk uit de tentoonstelling gemaakt. Het maak-/borduurproces is met een timelaps camera gefilmd/gefotografeerd. Voor de techniek Tamboereren heb ik het patroon gemaakt en het materiaal verzameld en Marjolein van der Heide heeft het borduurwerk/tamboereerwerk verzorgd.
De tentoonstelling kun je hier nog online zien. De filmpjes zijn te zien in de Techniekenzaal. Je kunt ze zien door te klikken op de volgende items: foto 3 – muts, foto 9 – huismuts, foto 10 – kroplap of onderst en foto 11 – borst, onafgemaakt.

zomer 2021 – Fries Museum Leeuwarden

Voor de tentoonstelling Haute Bordure (13/02 – 18/07/2021) heb ik DIY-instructies gemaakt van een aantal motieven die tijdens de tentoonstelling te zien waren. Deze zijn hier te vinden. Hier heb ik erover geschreven in mijn blog.

Met een foto van het originele stuk.

januari 2020 – Van Abbe Museum, Eindhoven

Workshop Portugees Liefdeszakdoekje

2017 – Nationale Onderwijsmuseum, Dordrecht

Borduurworkshops (vrijborduren, telbaar borduren en opennaaiwerk) tijdens de tentoonstelling ‘Van het Naadje en de Kous – handwerken op school’.

 

Borduurblad

mei 2017 – april 2019 – Hoofdredacteur Borduurblad (nummer 81 t/m 91).