Het is de laatste dag van 2023. Tijd om achterom te kijken naar mijn (borduur)jaar. Dat doe ik meestal door mijn foto’s te bekijken, samen met de instagramberichten en de blog van de website.
Door omstandigheden heb ik de laatste maanden weinig (borduur)foto’s gemaakt en gedeeld op instagram (@majovanderwoude en @treeofneedlework) en facebook maar bij het terugkijken was ik toch blij verrast van mijn jaar 2023.
Top nine instagram @treeofneedlework.
Top nine instagram @majovanderwoude
Samenwerkingen met musea
Dit voorjaar heb ik in het Openlucht Museum samen met Piet Paris een masterclass ‘Borduren en wisselkleding’ gegeven. Ter voorbereiding heb ik het depot van het Openlucht Museum (CCNL in Amersfoort) bezocht en allerlei beuken, kraplappen, losse kragen en andere kledingstukken bekeken die ‘gewisseld’ kunnen worden. Op de eerste dag van de masterclass heb ik lesgegeven in een aantal traditionele borduurtechnieken die je ook op beuken en kraplappen vindt. Zoals het vrij borduren uit Volendam, het kruissteek borduren uit Urk en het kraaltjes borduren uit Axel.
Merklapmotieven in kruissteek op de Urker kraplap.
Het vrije borduurwerk op de kraplap uit Volendam.
Tijdens de tweede dag hebben de cursisten onder leiding van Piet Paris hun eigen wisselkleding in de vorm van een ‘kraplaphoodie’ gemaakt.
Nieuwe wisselkleding maken.
Ook in 2024 wordt deze masterclass weer gegeven. Zodra ik de definitieve datum weet, zet ik hem in de agenda.
Geen woorden maar draden
Voor de tentoonstelling ‘Geen woorden maar draden‘ in het Wereldmuseum Rotterdam heb ik samen met de afdeling Educatie DIY borduurkaarten gemaakt met borduurwerk en borduursteken die in de tentoonstelling te zien waren. Ook hier ging een voorbereidingsbezoek aan het depot aan vooraf. Hier heb ik daar uitgebreid over verteld.
Sashiko, Otomi borduurwerk, kettingsteek, couching, kruissteek en stiksteek/Holbein steek waren de onderwerpen van de DIY borduurkaarten.
Borduurles geven aan de museumdocenten van het Wereldmuseum.
Daarnaast heb ik namens de Craftscouncil/de Borduurschool de workshop Otomiborduren verzorgd.
De docenten van De borduurschool (Crafts Council Nederland).
En aan het begin van 2023 heb ik ook namens de Borduurschool/Craftscouncil de masterclass Blackwork in Den Haag verzorgd naar aanleiding van de tentoonstelling Balenciaga in het KunstMuseum.
Op dit moment zijn we aan het kijken naar het nieuwe programma van de Borduurschool. Zodra daar meer informatie over is, meld ik het weer.
(Community) borduurprojecten
In 2023 ben ik aangeschoven bij een aantal borduurprojecten.
Het project Lets grow flowers not walls van Jolanda Schouten was dit jaar geregeld in de bibliotheek op het Neude/Utrecht te vinden. Je kon daar gewoon aanschuiven en een steekje meeborduren. Vandaag was de laatste dag om mee te doen. Maar niet getreurd, tijdens de zomertentoonstelling in het Centraal Museum in Utrecht is het weer te bewonderen.
Aanschuiven bij het borduurproject Lets grow flowers not walls in de bibliotheek in Utrecht.
Ook heb ik een symbool in goud geborduurd voor de Nieuwe Tempel van @ellisschoonhoven / @denieuwecreatieven.
Borduren aan een van de symbolen van de NIeuwe Tempel.
Alle symbolen worden in goud geborduurd.
In januari/februari/maart 2023 heb ik gewerkt aan het 100 Days Stitchbook project/challenge van Ann Wood. De challenge was om in 100 dagen een textiel boek te maken van 20 pagina’s. Hiervoor borduurde elke dag minimaal 15 minuten. En je had 5 dagen om je pagina af te maken.
‘Embroidering together’ het resultaat van het 100 Days Stitchbook project.
Hier heb ik het proces beschreven en zie je hoe het ‘Stitchbook’ uiteindelijk is geworden. In het nieuwe jaar start ze weer met dit project en kun je aanhaken.
Zelf vind ik het fijn om geregeld aan dit soort challenges mee te doen. Zij zorgen er vaak voor om dagelijks met een thema bezig te zijn. Op instagram start morgen/1 januari 2024 de challenge #thedevilisinthedetails2024′ van @pieces_of_tomorrow. Het idee is om aan de hand van prompts/opdrachten elke dag een detail van een (…)werk te plaatsen. In mijn geval is (…) natuurlijk borduurwerk of inspiratie voor borduurwerk. Ik heb er nu zin in. De prompt/opdracht van morgen is een nieuw begin/new beginnings.
Vorig jaar deed ik mee aan het project om gezamenlijk de Koninklijke gordijnen te borduren. Dit resulteerde in een tentoonstelling in het Textielmuseum in Tilburg.
In september dit jaar mochten de deelnemers aan het project de Koninklijke gordijnen bewonderen op de plek waar ze voor gemaakt zijn, nl. Huis ten Bosch. Daar werden we ontvangen door Koningin Maxima en Prinses Beatrix. Hier kun je een fimpje zien van de ontvangst. En natuurlijk moest er een foto gemaakt worden op de trappen van Huis ten Bosch.
De ontvangst op Huis ten Bosch na het bekijken van de door ons geborduurde Koninklijke gordijnen.
Als je me zoekt. Ik sta recht boven Prinses Beatrix ongeveer in het midden van de foto. Een super afsluiting van een bijzonder borduurproject. Het gebeurt niet elke dag dat je mee mag werken aan een stukje erfgoed.
Borduurlessen en -workshops
In 2023 zijn er ook weer de nodige borduurcursussen en -workshops gegeven in het atelier van Tree of Needlework in Utrecht, maar ook bij Hooks & Yarn in Amsterdam en bij The Workshop in Houten.
De stekenlap van de Cursus Borduren – Basis.
Nieuw was dit jaar de Masterclass De wondere wereld van de rijgsteek. Maar er blijft ook veel vraag naar de Cursussen Borduren voor Beginners of Borduren – Basis, de workshops Borduren op/met foto’s en workshops op het gebied van borduurtechnieken als Sashiko, Witborduren en Stumpwork en onderwerpen als borduren op kleding en visible mending. Die zijn dan ook verschillende keren gegeven.
Werk van cursisten. Borduren anders: mosje of landschapje.
Hierbij wil ik dan ook mijn cursisten bedanken voor hun tomeloze inzet en wens om te leren borduren. Zij inspireren mij elke dag weer.
Zomerborduurworkshops in augustus
Ook dit jaar zijn er weer twee weken vol met zomerborduurworkshops georganiseerd bij Tree of Needelwork.
Het thema van de eerste week was ‘Making Waves’, in de wandelgangen ook wel het Zeethema genoemd. Hier vind je daar een uitgebreid verslag van.
Sommige cursisten kwamen de hele week.
En het dan thuis verder afmaken. Om het de volgende dag te laten zien aan de groep.g
Het thema van de tweede week was Folklore borduren: Hongaars borduurwerk, waar we opnieuw in het rijke borduurwerk van Hongarije doken.
Inspiratiebord Hongaars borduurwerk.
Ook in 2024 zullen er twee weken met Zomerborduurworkshops plaatsvinden in augustus. Over de thema’s ben ik nog aan het broeden, dus wordt vervolgd.
Challenge Oude Borduurpatronen
Ook in 2023 heeft er (bijna) maandelijks een Challenge Oude Borduurpatronen plaats gevonden. De patronen van dit jaar (en daarvoor) vind je hier.
De leukste (voor mij) was toch wel die van februari 2023 toen een aantal borduursters uit de facebookgroep Challenge Oude Borduurpatronen het op zich nam om een aantal kleine patroontjes te borduren. Het verslag daarvan vind je hier en hier.
Heel veel verschillende bloemetjes.
De laatste maanden van 2023 is de Challenge Oude Borduurpatronen er door omstandigheden bij in geschoten. Ik ben aan het nadenken over een vervolg.
En verder
Verder heb ik de nodige textiele tentoonstellingen bezocht waaronder de (17e eeuwse) Jurk in Kaap Skil op Texel.
De Jurk.
Dit was een korte terugblik om mijn borduurjaar 2023. Op naar 2024.