Borduren op denim/kleding

In de 70-er jaren borduurden we ook al op denim/kleding. Laatst vond ik het achterpand van het spijkerjasje terug dat ik tijdens een van mijn logeerpartijtje bij mijn oudtante in Maarssen maakte. Het totale jasje is ondertussen weg, maar mijn moeder heeft netjes het achterpand eraf gehaald en voor me bewaard. Nu ik eigenlijk alleen maar met borduren bezig ben, komen dit soort zaken weer bij mij terug.

Achterpand van mijn jaren ’70 spijkerjasje

Je ziet dat ik blijkbaar moeite had om de grote vlinders mooi te vullen. Die paarse in het midden ziet er een beetje zielig uit. Maar ach, ik was dan ook pas 13 of 14.

En onlangs las ik dat de trend van voorjaar 2017 geborduurde (spijker)kleding wordt.

Reden om daar weer eens in te duiken. Afgelopen zomer borduurde ik al Hongaarse motieven op mijn jas (zie hier), en deze winter heb ik in het kader van de Workshop ‘Borduren op breiwerk’ een aantal gebreide kledingstukken geborduurd.

geborduurde zomerjas

Borduren op breiwerk. Zo kan je een vest versieren.

Dus nu borduren op denim. Na eerst wat kleine borduurwerkwerkjes gemaakt te hebben, kreeg ik de smaak te pakken. En heb ik me uitgeleefd op een spijkerrokje.
Eerst een mooi, groot patroon uitgezocht. Het patroon dat ik gebruikt heb, stond een aantal jaren geleden op de verpakking van Bonaparte. Omdat ik het toen al erg mooi vond, heb ik het overgetrokken op papier en bewaard. Nu kwam het goed van pas. Het borduurwerk is gemaakt met 2 draadjes splijtgaren in overwegend de satijnsteek/platsteek.

Voorkant geborduurde denim rokje.

Achterkant geborduurde denimrokje

En omdat ik het leuk vind om mijn kennis te delen, geef ik volgende week op 9, 10, 11 en 12 februari de workshop ‘Borduren op denim/kleding tijdens de Handwerkbeurs in Zwolle.

Ik laat je daar in ieder geval zien hoe je het patroon op de stof kan zetten, en ik leer je een aantal basis borduursteken waarmee je aan de slag kan. Ik heb lapjes spijkerstof bij me, maar je kan natuurlijk ook zelf een kledingstuk meenemen om aan te pakken.
De workshop kost € 12,50, duurt ca. een uur en je kan aanschuiven als er plaats is. We starten om 10.00 uur. En ik ben te vinden op Workshopplein 2.

Margrietjes, lief motiefje op denim geborduurd.

Vlindertje, geborduurd op denim

Wie weet, zie ik jullie daar wel.

9 antwoorden
 1. Marguérite Slaap
  Marguérite Slaap zegt:

  Hai, ik had even een vraagje ik heb een wit jeans jasje en wil daar
  Wat op laten borduren, doe je dat ook in opdracht?

  Uiteraard tegen betaling.

  Ik hoor graag van je,
  Met vriendelijke groet,
  Marguérite Slaap

  Beantwoorden
 2. Julie
  Julie zegt:

  Misschien een domme vraag, maar is het ook mogelijk om op een badjas te borduren? Niet enkel een naam maat een ganse tekening op de achterkant

  Beantwoorden
  • Majo
   Majo zegt:

   Hallo Julie,
   Dat zou moeten kunnen, al heb ik het zelf nog niet uitgeprobeerd. Machinaal wordt het zowieso gedaan.
   Maar misschien is het vanwege het materiaal (badstof) handiger om een losse patch te borduren en die er later op te naaien.

   Beantwoorden
 3. sanne
  sanne zegt:

  ik zou graag een kort spijkerjasje laten voorzien van geborduurde bloemen. Is er iemand die dat, natuurlijk tegen betaling zou willen en kunnen doen.

  alvast bedankt!

  Beantwoorden
 4. Jeanette
  Jeanette zegt:

  Mag ik vragen wat jet zou kosten als ik een spijkerjasje op de achterkant laat borduren door u? Heeft geen haast

  Gr
  Jeanette

  Beantwoorden
 5. Bobbie Van Dalsum
  Bobbie Van Dalsum zegt:

  Hi,

  Wij zijn opzoek naar een bedrijf die onze spijkerbroeken kunnen borduren.

  We hebben de broeken al wel zelf op voorraad. Het gaat ongeveer over 60 broeken en er moet op 3 plekken op de broek geborduurd worden.

  Ik hoor graag van jullie of dit mogelijk is bij jullie!

  Groetjes,

  Bobbie van Dalsum

  Beantwoorden
 6. Pepijn Mensen
  Pepijn Mensen zegt:

  Hoi,
  Wij zijn op zoek naar iemand die binnen een week 4 jasjes kan borduren met vlammen aan de onderkant, uiteraard tegen betaling! Je zou ons echt uit de nood helpen 🙂
  Met vriendelijke groet, Pepijn

  Beantwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *