In februari vertelde ik al over de stapel oude patroonvellen die ik gekregen heb. Ze staan vol met borduurpatronen. Tijdens de borduurochtend van 28 februari zijn we daar mee aan de slag gegaan. Na het uitkiezen van een motiefje en wat garen zijn we gaan borduren op een bijzondere ondergrond. Als ondergrond is namelijk het verpakkingsmateriaal van het XX-borduurgaren uit China gebruikt, gemaakt van smalle reepjes gerecycled plastic en geweven in een linnenbinding.
Borduren op verpakkingsmateriaal. Het motief komt uit de stapel oude borduurpatronen.
De inspiratie kwam van Annelien van Kempen, die op dit moment een studie doet naar de Meelzakken die in de eerste Wereldoorlog in België zijn versierd met borduursel, kloskant of schilderingen als dank aan de Amerikanen en Canadezen voor hun voedselhulp. Je kunt haar belevenissen en onderzoeksresultaten volgen op haar website/blog Versierde meelzakken in WO I.

De challenge

Ik heb even moeten nadenken wat ik nu met die grote stapel borduurpatronen wil. Het leukste vind ik om daar concreet mee aan te slag te gaan en ze om te zetten in modern borduurwerk. Ik weet dat de borduursteken niet veranderd zijn, maar wel onze kijk op borduren, ook geholpen door het materiaal en de kleuren die er tegenwoordig beschikbaar zijn. Een mooie uitdaging dus. Eentje die ik met jullie wil delen, en waar ik jullie ook van harte voor wil uitnodigen om aan mee te doen.

Wat gaan we doen?

Iedere maand, en heel concreet, elke 3e donderdag van de maand, zet ik hier op de website een nieuw patroon klaar. Voorlopig even alleen in de blog, maar op termijn ook op een aparte pagina. Ik geef jullie wat inspiratie om het motief te borduren, maar in principe ben je vrij in welke (handwerk)techniek dan ook. Op Facebook is een aparte groep met de naam Challenge Oude Borduurpatronen aangemaakt waar je je kunt aanmelden en waar we alle geborduurde motieven kunnen delen. Het zou leuk zijn om ook hier op de website straks een galerij te hebben met alle voorbeelden.

De april Challenge

Voor april heb ik het volgende motief uitgekozen. De informatie op het patronenvel is summier, namelijk alleen de letter D.
Het originele patroon, ca. 8,5 x 7 cm
Hier kun je het patroon op ware grootte en verkleind tot 50% downloaden.
Ik heb gekozen voor twee uitwerkingen. De eerste op ware grootte, op monogaas, geborduurd met wol en afgewerkt tot een patch.
Van motief tot patch
Allereerst heb ik de tekening van het motief op het monogaas getekend. De vlakken zijn ingeborduurd met wol in halve kruissteek of ‘tent’stitch. Rondom zijn twee extrahokjes/steken geborduurd met roze. Daarna zijn de lijnen met een afstekende kleur met stiksteken geborduurd. Vervolgens heb ik een stukje vilt achter het motief genaaid waarbij ik de contour van het motief heb gevolgd. Daarna kun je het overtollige vilt en monogaas wegknippen (even oppassen dat je niet de draden kapot knipt). En als laatste heb ik de rand met een plat- of satijnsteek geborduurd zodat je een nette afwerking krijgt. Dit wordt ook wel cordoneren genoemd. De tweede uitwerking is een stekenoefening. Met wit splijtgaren zijn 3 motiefjes (op 50%) op denim geborduurd met de stiksteek, de kettingsteek en de satijnsteek. Je kunt het motiefje dus ook goed gebruiken als strooimotiefje.
V.l.n.r. satijnsteek, kettingsteek en stikstee
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag me een techniek die je goed ligt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Delen is leuk, maar hoeft niet persé. Of laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Het volgende patroon maakt ik de 3e donderdag van mei bekend. Ter inspiratie staat de Borduurochtend van 16 mei in het teken van dit nieuwe patroon en mogelijke uitwerkingen. Je kunt je daarvoor hier opgeven.