Nieuwe borduurboeken mei 2019

Borduren is hot, geregeld komen er nu nieuwe boeken over borduren uit. Zelfs in het Nederlands. Ik heb voor jullie weer een lijstje gemaakt.

Thread Folk van Libby Moore

Thread Folk van Libby Moore is een van de leukste borduurboeken van de laatste tijd. Vol met eigentijdse projecten met een stap-voor-stap uitleg. Naast een hoofdstuk over ‘kleurrijke vormen’ als een geometrisch hart (in twee uitvoeringen), confetti en een abstract borduurwerk in een borduurring is er ook een hoofdstuk bloemen in de hoofdrol. Bijzonder is het hoofdstuk met de samenwerkingen waar illustraties van Lauren Merrick, Alli Koch en Audrey Smit omgezet worden in borduurwerk.

Twee geborduurde versies van één patroon
Met bloemen en planten in de hoofdrol

Het laatste hoofdstuk laat zien dat je je niet hoeft te beperken tot een borduurwerkje voor aan de muur. Met geborduurde patches, tennisschoenen, kleding, tassen en kussens vrolijk je op leuke manier je huis en leven op.

Naaldschilderen

Het boek ‘Thread painting and silk shading embroidery’ van Margaret Dier gaat over naaldschilderen. Dat lijkt ingewikkeld, maar door de opbouw van het boek, de heldere uitleg van de verschillende technieken en de stap-voor-stap uitleg van de projecten wordt perfect uitgelegd hoe je te werk kunt gaan en welke volgorde je moet/kunt aanhouden.

Het begint met een uitgebreid hoofdstuk over inspiratie en het ontwerpen van eigen werk. Een van de tips is om altijd een schets- of notitieboekje voor ideeën bij je te hebben. Het is gemakkelijk om een foto te maken (blijf dat vooral doen) van een onderwerp dat je interesseert, maar door er een schetsje of beschrijving van te maken, ga je op een andere manier naar je onderwerp kijken.

Stapsgewijs behandelt ze alle onderwerpen die je tegenkomt in de voorbereiding van je borduurwerk. Van kleurentheorie en het gebruik ervan in naaldschilderen, tot mogelijke materiaalkeuzes en het opzetten van je borduurraam, tot de verschillende manieren hoe je een patroon op de stof kunt zetten. Ook geef ze oefeningen om de verschillende steken uit te proberen.

Een voorbeeld van tapestry shading

Vervolgens gaat ze dieper in op twee manieren van naaldschilderen, namelijk het ‘tapestry shading’ en het ‘natural shading’.

Een voorbeeld van natural shading

Ook laat ze historische en culturele voorbeelden zien waar naaldschilderen als borduurtechniek is gebruikt. Bijvoorbeeld in het Chinese of Japanse zijde borduren, opus anglicanum en 17e eeuwse Jacobijns crewelborduurwerk en zijdeborduurwerk.

Chinees zijde borduurwerk uit het boek van Margaret Dier
Detail van het Chinese zijdeborduurwerk uit het boek van Margaret Dier

Ook het gebruik van naaldschilderen bij andersoortige ondergronden of technieken blijft niet onbesproken. Denk hierbij aan het borduren op vilten bolletjes en 3D borduurwerk.

Naaldschilderen in 3D borduurwerk

Mixed media

Wie eens wat anders wilt en ook doorzichtige stofjes, kraaltjes, lint en gekke draadjes in zijn borduurwerk wil verwerken is aan het goede adres bij Kathrina Witten.

Hand-stitched Landscape & Flowers van Katrina Witten

In haar boek Hand-stitched Landscapes & Flowers staan 10 leuke borduurprojecten. Stap-voor-stap laat ze zien hoe je zo’n mixed-media borduurwerk kunt maken. Laag voor laag ontstaan zo de mooiste borduurwerkjes.

Interessant is om te zien hoe je kunt variëren met een simpele ‘straight stitch’ (in het Nederlandse borduren kennen we deze term, die te vertalen is als een rechte steek, niet. Wat overigens niet wil zeggen dat we deze techniek niet gebruiken).

Het project Woodland with bluebells uit het boek.

In het project ‘Woodland with bluebells’ kun je duidelijk de gelaagdheid zien die zo kenmerkend is voor de ontwerpen van Katrina Witten. Overigens kunt je op haar website Rowandean Embroidery kant-en-klare pakketjes met materiaal vinden om de diverse projecten uit het boek te maken. Het pakketje behorend bij ‘Woodland with bluebells’ vind je bijvoorbeeld hier.

Nederlandstalige borduurboeken

Bij Forte Creatief is het boek ‘Punch needle & Co – projecten met een magische borduurtechniek’ van Julie Robert verschenen. Hier vind je een inkijkexemplaar van het boek.

Punch needle & Co van Julie Robert
Met dikke wol of katoen kun je al leuke punch needle projecten maken

Het boek bevat heel veel verschillende projecten en heeft duidelijke patroonbladen. Maar het begint bij de basis. Wat heb je nodig, hoe span je de stof op, hoe breng je een tekening op de stof en hoe gaat de techniek van punch needle nu eigenlijk.
Met vier praktische oefeningen krijg je de verschillende mogelijkheden (platte steek, lussen, geknipte lussen en mix & match) snel onder de knie en ben je klaar voor een groter/eigen project.

Een van de projecten uit het boek Punch needle & Co

Van het boek Tiny Stitches van Irem Yazici dat ik al eerder hier beschreven heb, is nu ook een Nederlandse versie verschenen. Het staat vol met kleine projectjes als geborduurde patches en badges, pins, knopen en mini borduurringen. En bevat 5 opstrijkvellen met patronen.

En borduren blijft hot want in augustus/september verschijnen een aantal nieuwe borduurboeken met o.a. het werk van Sarah K. Benning en Chloe Giordano. Ik hou jullie op de hoogte.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *