100 Days Stitchbook

Soms gebeurt het wel eens dat er een week voorbij gaat zonder dat ik ‘creatief bezig’ ben geweest. Dan heb ik bijvoorbeeld wel veel les gegeven of andere dingen gedaan die met borduren te maken hebben, maar dan heb ik mezelf geen ‘speeltijd’ gegund. En speeltijd is voor mij wel belangrijk. In die tijd ontdek ik of bepaalde ideeën wel of niet werken en leer ik nieuwe technieken die ik wel of niet combineer met andere technieken. Sommige dingen uit die speeltijd worden nieuwe cursussen of workshops, met andere doe ik even niets al kunnen ze op een later tijdstip wel weer boven komen drijven, maar niets hoeft of is verplicht.

En als het normale leven de overhand neemt boven het creatieve leven, dan heb je soms een hulpmiddel nodig.

Begin dit jaar ontdekte ik het project 100 Days Stitchbook van An Wood. Het idee was dat je in 100 dagen een textielboek van 20 pagina’s ging maken. Van 20 januari t/m 29 april (= 100 dagen) was het de bedoeling dat je elke dag ruimte maakte om 15 minuten te besteden aan creativiteit en creatie. Voor elke pagina had je dan ook 5 dagen de tijd om hem te maken. En aan het eind van de 100 dagen maakte je van al je pagina’s een textielboek. Het onderwerp en de techniek van je pagina was vrij.

Hier vind je er meer informatie over en de pagina’s die Ann zelf maakte tijdens het project. Tijdens het project was het mogelijk om deel te nemen aan een supportgroep waar je je voortgang deelde en die van de andere deelnemers zag en op kon reageren. Dit soort groepen zijn altijd erg leuk om inspiratie te halen, je waardering voor het werk van anderen uit te spreken en zelf waardering voor je werk en ideeën te krijgen.

Mijn Stitchbook

Wat een super idee was om te beginnen met het maken/knippen van 20 (lege) pagina’s waarop je ging werken. Ann gaf daarvoor een template. Ik koos ervoor om een mix te maken met verschillende stofjes, kleur en (wel of niet) print. Om het mezelf niet te moeilijk te maken, heb ik meer dan 20 pagina’s geknipt zodat ik iedere 5 dagen een vrije keus had.

En toen ben ik aan de slag gegaan. Kerntechniek die ik gebruikte was natuurlijk het borduren. Soms werd mijn keus bepaald door een techniek waar ik mee bezig was, soms door een stukje stof of garen of kleur waar ik door geïnspireerd werd. Vaak gebruikte ik per beschikbare dag een andere kleur of een andere borduursteek.
Gaandeweg ontdekte ik dat het handig was om twee bijpassende pagina’s te maken zodat die tegenover elkaar in het boek geplaatst konden worden en er een soort verhaal/volgorde ontstond. Daar heb ik een klein beetje rekening mee gehouden, maar uiteindelijk is de volgorde van mijn stichbook bepaald nadat alle pagina’s klaar waren.

Af en toe kijken welke pagina’s het beste naast elkaar passen.

Op instagram onder @majovanderwoude kun je alle pagina’s op maakvolgorde zien. Hier vind je ook de procesfoto’s van dag 1 t/m 5 van elke pagina.

Hieronder laat ik ze echter zien op volgorde van hoe ze in mijn Stitchbook terecht zijn gekomen.

Pagina 2/3 – kruissteek en stofversieren

Pagina 2 en 3.

Op de linkerpagina heb ik een stuk uit een voorgeprint kruissteek tafellaken gebruikt om in 4 kleuren blauw een stukje van het patroon te borduren (elke dag een andere kleur). De laatste kleur – de oker – heb ik over een stuk doorzichtige organza geborduurd en zo vast gezet.
Op de rechterpagina zijn de ‘waterdruppels’ op een stukje stof dat me aan waterdruppels deed denken, geborduurd in 5 verschillende kleuren met satijnsteek en stiksteek.

Pagina 4/5 – kruissteek/dubbele rijgsteek en stof versieren

Pagina 4 en 5.

Op de linkerpagina heb ik hetzelfde patroon van een levensboom zowel in kruissteek als in dubbele rijgsteek min of meer over elkaar geborduurrd en er nog een klein stukje kruissteek aan toegevoegd.
Op de rechterpagina is een stukje door Spoonflower geprinte stof geborduurd met wol.

Pagina 6/7 – applicatie/kantha en Boro/Sashiko

Pagina 6 en 7.

Op de linkerpagina zijn eerst de bladeren los geborduurd met rijgsteken, vervolgens zijn ze geappliceerd op de ondergrondstof. Rondom de applicaties is met rijgsteken geborduurd in de Kanthatechniek.
Op de rechterpagina zijn een aantal lapjes met Sashikosteken en patronen op de ondergrond gezet.

Pagina 8/9 – kettingsteken en Engels borduurwerk.

Pagina 8 en 9.

Op de linkerpagina zijn slingers van losse kettingsteken in verschillende soorten materiaal geborduurd op verschillende ondergronden als aida, linnen, ongebleekte katoen en katoen.
Op de rechterpagina zijn blaadjes geborduurd in Engels borduurwerk waardoor ze een open karakter krijgen.

Pagina 10/11 – Textielcollage figuratief en abstract

Pagina 10 en 11.

Op de linkerpagina zie je de zee in de techniek textielcollage waarbij ik stukjes stof, organza, kant en garen gebruikt heb. Borduursteken zijn draad opnaaien/couching, Franse Knoopjes en rechte steken (straight stitches).
Op de rechtpagina zijn de restanten van een minitextieboekje gebruikt voor een abstracte compositie. De lapjes zijn vastgezet met een rijgsteek en een overhandse steek. En daarover is een ronde met festonsteken geborduurd met 2 soorten garen (dik en heel dun).

Pagina 12/13 – Couching en textielcollage

Pagina 12 en 13.

Op de rechterpagina heb ik een stukje sari-draad dat ik ooit van een cursist heb gekregen, opgenaaid/gecoucht.
Op de linkerpagina is weer een textielcollage gemaakt waarbij de verschillende lapjes/kantwerk verbonden zijn door het borduurwerk en de gebruikte kleur oker/geel.

Pagina 14/15 – applicatie en vrij borduurwerk

Pagina 14 en 15.

Links is eerst op de ondergrond en los geweven stuk stof vastgezet met rijgsteken en hierover is een bloem geappliceerd en versierd met bloemen.
Rechts zijn vintage stukjes/hexagrammen patchwork gebruikt en daarover is met wol geborduur in de losse kettingsteek/lazy daisy en Franse knoopjes.

Pagina 16/17 – stofversieren en vrijborduren/borduren in rood

Pagina 16 en 17.

Links is het patroon van de stof gebruikt om te versieren met rode steken. Ik heb kruisende steken, satijnsteek, zandsteek, Franse knoopjes en losse steken gebruikt. Elke dag een andere steek. Dit is de pagina waar ik mijn initialen en het jaartal opgezet heb, al zie ik nu dat het mt het in elkaar zetten op zijn kop terecht is gekomen.
Rechts is in laagjes gewerkt en zijn de laagjes met elkaar verbonden door gedeeltes daarvan te borduren.

Pagina 18/19 stofversieren (2x)

Pagina 18 en 19.

Op de linkerpagina heb ik een print van een mosje van Spoonflower gebruikt om verschillende soorten borduursteken te gebruiken. Misschien is hij nog niet helemaal klaar-klaar, maar de beperking van 5 dagen geeft aan dat hij klaar is. Een aantal van deze pagina’s zijn al weer inspiratie voor toekomstige projecten.
En rechts is een stukje stof met een tak geappliceerd. In dit geval heb ik de accenten van het lapje doorgetrokken naar de ondergrond.

Achterpagina – vrij borduren

De achterpagina.

Op de achterpagina is een alfabet met stiksteken gezet.

Voorpagina – textielcollage

Dit soort projecten doe je eigenlijk alleen, maar ook samen/Embroidering together.

De voorpagina – Embroidering together.

Conclusie

Dit soort projecten kennen een kleine tijdsinvestering, namelijk maar minimaal 15 minuten per dag, maar houden je creativiteit wel in beweging. Verder is alles goed, niets fout. Je hoeft er geen boekje van te maken als je het niet wilt en je hoeft het ook niet te delen. Zie het als iets wat je jezelf gunt, 15 minuten per dag ongestoord creatief bezig zijn of het nu met stof, borduren, tekenen, schilderen of zelfs schrijven is.

Ik ben normaal niet zo goed in langdurige uitdagingen/challenges, maar hier heb ik de 100 dagen volgemaakt en er ook nog een textielboek van gemaakt. Wel is het handig om dagelijks een vaste tijd te kiezen.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *