Merkjes – ook nu nog gebruikt

Op rommelmarkten en in brocante of antiekzaakjes vind je ze nog wel. De merkjes van vroeger, vaak in het rood, met je initialen die in je kleding genaaid werd.
De kunst is om jouw letters te vinden. Merkjes beginnend met de letter M zijn vaak schaars, waarschijnlijk heette vroeger iedereen Marie of zo. Maar ik heb er toch gevonden.

merkjes om in je kleding te naaien

merkjes om in je kleding te naaien

Omdat ik lang geen merkjes met de letters MW vond, heb ik er ook met het ‘next best’ alternatief, namelijk die met mijn voorletters M.J.

Op mijn Facebookpagina heb ik gisteren (18 oktober 2016) de vraag gesteld wie ze nog kent, en waar men ze voor gebruikt. En daar zijn erg leuke reacties op gekomen. Zo werden ze gebruikt in een Huswif, op een tas, in quilts, op ‘oud goed’ projecten.
Ook ik gebruik ze nog geregeld. Bijvoorbeeld om schaartjes en borduurringen mee te ‘merken’. Is zeker handig voor die zaken die mee op borduurcursus gaan en voor algemeen gebruik zijn.

Het merken van schaartjes en borduurringen

Het merken van schaartjes en borduurringen

Of om te laten zien dat een borduurwerkje of cadeautje van mij afkomstig is.

Van mij voor jou

Van mij voor jou

En ook op ‘oud goed’ projecten. Dit is een boekje gemaakt van oud linnen met nieuwe, oude en gevonden borduurwerken of dingen die met borduren te maken hebben.

'oud goed' project

‘oud goed’ project

en de achterkant

met de achterkant

En vorig jaar heb ik ze ook gebruikt in de afwerking van de Rosina Luger rol. Omdat het een handige afwerking was om te verdoezelen dat ik te weinig stof over had om nog een mooi zoompje te maken. Sttt…. niet verder vertellen.

En om dingen af te werken.

Om dingen af te werken.

Ook nu wordt kleding en allerlei andere zaken nog steeds ‘gemerkt’, zodat het niet kwijt raakt en duidelijk is van wie het is. Het wordt alleen niet meer in de kleding genaaid, maar gestreken of geplakt. En je kan ze zelf ontwerpen en laten maken (googlen op naam tags textiel).

En zo zien ze er nu uit.

Zo zien ze er nu uit.

Wellicht komen jullie nog met een aantal leuke gebruiksmogelijkheden. Laat ze me weten, alle inspiratie voor het (her)gebruiken is welkom.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *