Challenge Oude Borduurpatronen februari 2022
Na de Challenge Oude Borduurpatronen van januari met het fijne borduurwerk, deze keer (in februari) een wat chunkiger patroon geborduurd met dikker materiaal.
In La Corbeille à Ouvrage van 1 april 1913 (12e année, no. 7) vond ik dit patroon.
Vooral het takje met de blaadjes vond ik interessant om wat mee te doen.
Als extraatje heb ik op het patroon nog wat bloemetjes erbij getekend, die ik overigens niet zelf geborduurd heb. Het patroon vind je hier.
Ton-sur-ton kussen
In mijn voorraad/stash had ik nog een denimachtig kussen (50×50 cm) van Ikea. Iedere keer als ik daar ben, of bij een andere winkel waar ze textiel verkopen kijk ik naar kussenhoezen die geschikt zijn om te borduren. Soms zijn ze eenkleurig, soms hebben ze een print, maar altijd zijn ze kant-en-klaar zodat ik me alleen hoef te concentreren op het borduren.
Deze keer koos ik dus voor blauw, ook omdat ik nog een doos had met de ‘Skies’ (light) collectie van Scheepjes.
Dit katoenen garen, dat ongeveer dikte 3 heeft in vergelijking met Perlé en coton à broder, is heel geschikt om grotere patronen mee te borduren.
De kleuren hebben allemaal namen van wolkenformaties. De kleur waar ik mee geborduurd heb is Cirrus.
Maar voordat ik ermee ging borduren moest natuurlijk het patroon op de stof/kussen gezet worden.
Eerst is het patroon op patroonpapier overgetrokken. En vervolgens heb ik het door het papier en de stof geborduurd met een stiksteek en een afstekende kleur draadje.
Na het weghalen van het papier krijg je dan dit te zien. Mmmm, met een iets dikkere draad had dit de eerste variant kunnen zijn.
Vervolgens is het motief ingevuld met satijnsteken.
Bij deze methode van het patroon op de stof zetten, moet je er wel op letten dat je de borduursteken over de stiksteken borduurt zodat ze niet meer te zien zijn.
Kussen met wol
In de tussentijd vond ik ook nog een cremekleurig kussen van de kringloop. Dat samen met een wollen draad met een glimmertje van Draadkracht was een prima combinatie voor variatie nummer 2 (of is het al variatie nr. 3).
O ja, voordat ik het vergeet. Het patroon is hier op dezelfde manier als het vorige kussen op de stof gezet. Dus met patroon/tissue papier. Echter, ik heb hier een rijgsteek gebruikt. En dat ziet er dan als hierboven uit. Ook een mogelijke op zichzelf staande variatie (nummer 4).
De rijgsteek heeft eventueel als voordeel dat hij achteraf makkelijker uit te halen is waardoor je hem echt kunt gebruiken als hulplijn. Let er dan wel op dat je bij het borduren niet in de rijgdraad steekt.
Wat spelen met verschillende borduursteken
Ik weet niet of jullie het ook in de gaten hebben, maar weer die satijnsteek. Dat is dan toch blijkbaar de borduursteek waar ik het eerste naar pak bij zo’n patroon. Tijd dus om mezelf een uitdagingkje te geven, namelijk de bladeren in andere/verschillende steken te borduren.
Hiervoor is het patroon iets kleiner gemaakt.
En vervolgens zijn de bladeren in verschillende steken geborduurd.
Met van links naar rechts de (aaneengesloten) vliegsteek, de kettingsteek en de visgraatsteek. En hieronder staafknoopjes.
En verder de satijnsteek, de festonsteek vanuit het midden geborduurd, de Kretasteek en de festonsteek vanuit de zijkanten geborduurd.
Welke steek heeft jullie voorkeur?
In ben benieuwd wat jullie ideeën over dit patroon zijn. Als het te groot voor je is, dan kun je altijd een gedeelte borduren of het verkleinen. En vergeet de bonusbloemetjes niet. In ieder geval veel borduurplezier.
Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.
Challenge Oude Borduurpatronen
Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?
Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.
Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.
Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.
De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik donderdag 17 maart 2022 op de website.
ik ben onder de indruk van de uitvoering mrt het grijzige garen, n heel mooi effect levert dat op. prachtig passend bij de bladeren.