Challenge Oude Borduurpatronen maart 2022

In aanloop naar de Challenge Oude Borduurpatronen van maart had ik wat keuzestress. Ik had namelijk drie, in mijn ogen interessante, patronen gevonden om te verwerken/mee te spelen. Uiteindelijk heeft de Faceboekgroep Oude Borduurpatronen het patroon gekozen dat het eerst aan de beurt komt.

En dat is dit patroon geworden.

Het gekozen patroon door de Faceboekgroep Oude Borduurpatronen.

Oorspronkelijk is het geplaatst in Vrouw en Huis, nr. 24 – 4e jaargang, 16 juni 1951, met als aanduiding: ‘Slingerranken’- rand voor tafelkleed.
Het patroon vind je hier.

In steelsteek

Omdat ik het patroon wat luchtig wilde houden, heb ik er voor gekozen om het te borduren in steelsteek.

Steelsteek.

Persoonlijk vind ik dat je met de steelsteek mooie vloeiende lijnen kunt borduren, zeker ten opzichte van de stiksteek. Op Instagram kreeg ik als reactie dat je ook met een omslingerde stiksteek een mooie vloeiende lijn krijgt. Net als met een omslingerde steelsteek.

Dat riep natuurlijk om een proefje.

Verschillende manieren om een lijn te borduren.

Van links naar rechts: stiksteek, omslingerde stiksteek, steelsteek en omslingerde steelsteek. Mocht je zelf ook voor zo’n keuze staan dan is het altijd handig om een proefje/sample te borduren om te kijken wat voor jou de beste oplossing is. Ondertussen ben ik erg tevreden met de vloeiende lijnen van de steelsteek.

Detail.

Ik heb overigens geborduurd met één draadje Paradijsgaren van het Borduurparadijs.

Tip: Als je met een steelsteek een scherpe punt wilt maken, dan maak je de rij af. Vervolgens steek je naar achter en haal je de naald door een steekje dat je eerder geborduurd heb. Daarna kan je vanaf de punt weer verder met borduren met de steelsteek en krijg je een scherpe hoek.

Even een hulpsteekje zetten aan de achterkant als je een scherpe hoek wilt maken.

Het hele patroon geborduurd.

Nog even had ik het idee om zo netjes te borduren dat je beide kanten zou kunnen gebruiken. De achterkant van een steelsteek ziet er namelijk uit als een stiksteek. Maar ik moest toch ergens mijn draadjes afhechten, dus dat is niet gelukt.

En de achterkant ziet er zo uit.

Variatie met moerbeizijde

Met het bloem of bladmotief waarvan je hierboven de achterkant ziet, heb ik nog wat verder gespeeld.

Op mintgroen (al lijkt het op de foto wel lichtblauw) linnen is het motief geborduurd met satijnsteken en steelsteken in witte moerbeizijde.

Variatie met moerbeizijde.

Daarmee krijgt het motief gelijk een hele andere uitstralen

What if? Los blad

Als ik bezig ben met het borduren van de verschillende voorbeelden voor de Challenge Oude Borduurpatronen vraag ik mezelf vaak af: Wat gebeurt er als ik dit, dat of dat gebruik of doe. Dus nu vroeg ik me af wat er zou gebeuren als ik van het motief een los blad zou maken? Bijvoorbeeld om aan een ketting te hangen of als broche of patch/badge te gebruiken. Dan zit er ook maar een ding op, gewoon uitproberen.

Ik had nog een streng handgeverfde ‘fine silk cord’ in de kleur ‘Monet’ van Thredfairy in huis. Caroline Bell verft overigens nog steeds garen, maar nu op een andere, meer milieuvriendelijke manier.

Met kettingsteken.

 

Mmmm. Eigenlijk vind ik hem nog wat kaal. Wat gebeurt er als ik een grid toevoeg.

Dat is veel beter.

Om er een losse vorm van te maken, heb ik eerst een lapje vilt op de achterkant bevestigd en vervolgens geborduurd. Daarmee krijgt de vorm stevigheid en is hij ook makkelijker uit te knippen.

De achterkant an de uitgeknipte vorm.

Klaar om te gebruiken.

 

In ben benieuwd wat jullie ideeën over dit patroon zijn. In de facebookgroep was er al iemand die er een Goudborduurpatroon in zag en er op die manier mee aan de slag ging. In ieder geval veel borduurplezier.

Vergeet niet om je borduurwerk te delen op de facebookgroep.

Challenge Oude Borduurpatronen

Ben jij al gestart met de Challenge Oude Borduurpatronen?

Alle patronen tot nu toe kun je hier bij elkaar vinden.

Ik hoop dat jullie ook weer geïnspireerd zijn voor het maken van een eigen (geborduurde) versie.

Iedereen kan mee doen. Ga gewoon lekker aan de slag met een techniek die je goed ligt of leuk vindt. Of probeer nu eens een andere techniek en ga wat experimenteren. Het delen van je resultaten is leuk, maar hoeft niet perse. Laat wat van je horen op de Facebook-groep Challenge Oude Patronen. Daar staan al een aantal uitwerkingen van deelnemers.

De volgende Challenge Oude Borduurpatronen zet ik donderdag 21 april 2022 op de website.

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *