Wrap up 2020 – mijn borduurjaar in vogelvlucht

Gisteren keek ik terug op het jaar van Tree of Needlework.
Vandaag kijk ik terug op mijn eigen creatieve borduurjaar.
Ik heb een hoop geborduurd in 2020. Veel als voorbereiding en voorbeelden voor cursussen en workshops voor Tree of Needlework, veel voor de Challenge Oude Borduurpatronen (vaak toch wel 1 of meerdere verschillende variaties van het patroon van de maand) en het nodige voor het Fries Museum.

Gedurende de eerste lockdown

kwam ik creatief niet echt op gang. De eerste week dat ik thuis was, was ik heel onrustig. Wat ging er gebeuren, hoe lang ging het duren, hoe moet dat met mijn bedrijf, welke oplossingen zijn er voor de lopende cursussen/workshops?
Het zal geen verrassing zijn dat borduren mij dan helpt om tot rust te komen en zaken in perspectief te zien.
Gelukkig had ik net een lap stof bij Spoonflower besteld met daarop een sampler van sashikopatronen geprint.  Dat stond garant voor lekker ongedwongen steekjes maken, simpelweg de lijnen volgen met maar één kleur. En tot rust komen.
Hier heb ik daar over geschreven. De lap is ondertussen klaar maar nog niet afgewerkt.

Stitch Meditations

Gelukkig kwam Textileartist.org heel snel met een wekelijkse StitchChallenge met een opdracht van een textielkunstenaar. Ineens kon ik een online workshop volgen van mensen die al jaren op mijn workshopwenslijstje stonden. De workshops waren vaak gericht op wat we op dat moment thuis/voorhanden hadden, zowel wat betreft inspiratie als materiaal. Hier kun je een aantal van mijn resultaten zien.

De opdracht van Cas Holmes was om een (gewaardeerd) voorwerp uit je huis te nemen als onderdeel van een textielcollege. Mijn ‘draadbakje’ uit IJsland was de ster.

Boeket bloemen geïnspireerd door de workshop van Anne Kelly.

In april deed ik mee aan het Social Distancing Fabric project van Karim Adduchi en the Worldmakersfoundation. Samen met 199 andere borduursters en borduurders borduurde je een stuk van een groter borduurwerk. De stof met het door Karim getekende ontwerp en garen ontving je thuis terwijl je het kon borduren naar eigen inzicht. Ik ben erg benieuwd naar het uiteindelijke resultaat.

Mijn bijdrage aan het project Social Distancing Fabric.

Stichclub

Ondertussen ben ik lid geworden van de Stitchclub van Textileartist.org. Iedere 2 weken krijg je een online workshop van een textielkunstenaar met in de tweede week een stukje verdieping als je wilt. Je hoeft de workshop niet actief mee te doen, hij blijft tot je beschikking zolang je een abonnement hebt. Dat is lekker, want niet elke onderwerp trekt me, al kijk ik vaak wel de video’s voor inspiratie. Ook merk ik ik al een aantal zaken aan het combineren ben. Mijn belangrijkste motivering om hieraan mee te doen is dan ook dat het me in mijn creatieve proces helpt.

Geïnspireerd door een workshop van Sue Stone binnen de Stitchclub.

En deze is geïnspireerd door een workshop van Vinnie Stapley.

Variaties op een thema

Ik ben een sample/proefjes meisje. Dat kunnen proefjes binnen een (borduur)techniek of zelfs een borduursteek zijn, maar dat kunnen ook proefjes binnen een thema zijn. Heerlijk vind ik het om allerlei varianten uit te proberen, soms vanuit het principe ‘what if/wat als’ en soms vanuit gevonden tekeningen zoals de golven/waves tekeningen van Mori Yuzan uit 1903. Bijkomend voordeel is vaak dat ik allerlei garen en materiaal eens uit kan proberen.

Golven

Golven in stiksteken.

Een mooie gelegenheid om te borduren met garens van Oliver Twist.

Golven maken met festonsteken.

Meer golven vind je hier.

Stofversieren

Men neme een lapje stof met een print en wel 4 x en borduurt ieder lapje op een andere manier. Dat is wat ik gedaan heb met dit lapje:

Het origineel gedrukte lapje.

En zo zijn de verschillende varianten geworden:

Alle vier de varianten.

Hier vind je de uitleg wat ik precies met elk lapje gedaan heb en zie ook de details.

Koninginnesteek

Wat gebeurd er als je gaat variëren met de koninginnesteek? Dat zie je hier.

variaties op de koninginnesteek.

Challenges

Ook dit jaar heb ik weer meegedaan aan een aantal challenges/uitdagingen. Het fijne daarvan vind ik dat er vaak kleinere opdrachten zijn met een tijdslimiet.
Omdat ik merkte dat ik in september te veel naar mijn voeten liep te kijken in plaats van om me heen heb ik mezelf elke dag in september een foto/kijk en zien-opdracht gegeven. Daar heb ik hier over geschreven, maar alle foto’s zijn te zien op Instagram/@majovanderwoude. Omdat ik de foto’s plaats op instagram en op facebook is het leuk om te zien bij welke foto ik de meeste reacties krijg. En dat is niet altijd voor dezelfde foto.

Lijnen – meeste likes op Facebook.

Dood – meeste likes op Instagram.

Afgelopen december heb ik voor de derde keer mee gedaan met de fotochallenge #makersdecember2020 van @maramaakt en @a.dropped.stitch.

Meest gelikte foto in #makersdecember2020. Dag 17 slow fashion en dag 18 clean.

Het blijft een uitdaging om dagelijks een foto te maken binnen het aangegeven thema. Soms is het echt zoeken.

Dogma embroidery/Dogme broderi

Sinds een paar maanden doe ik mee met de Deense groep Dogma Embroidery. De eerste van de maand krijg je een opdracht, waarbij er een kader wordt gegeven. Dat kan de bewerking van de ondergrond zijn, een bepaalde steek die je moet gebruiken of een kleur garen of stof of een combinatie hiervan. Het leuke van de opdracht is dat je pas op de 10e je werk mag laten zien. Hierdoor ga je dus uit van je eigen kracht en creativiteit. Heb je geen inspiratie, dan zie je vanaf de 10e wat de andere deelnemers van de opdracht hebben gemaakt. Je kunt de Facebookgroep hier vinden.

Dit zijn de resultaten van opdracht #9 waarin je een geschreven tekst moest verwerken.

 

 

En verder

heb ik een aantal lijntekeningen of kleurplaten geborduurd, zoals de Roemeens blouse van Matisse:

De ‘Blouse roumaine’ van Matisse.

En een tekening naar het schilderij ‘Gebed voor de maaltijd’ van Jan Toorop (uit de collectie van het Zeeuws Museum).

De geborduurde tekening.

Over het borduren van kleurplaten heb ik hier een blog over geschreven.

Work in progress (WIP)

Een zeer productief jaar dus. En hier ben ik nu mee bezig.

Grote kerk in Veere in tapisserie (WIP).

Hoe was jullie borduurjaar 2020? Heb je veel geborduurd of was je juist een beetje lamgeslagen door de hele situatie in de wereld.

 

 

0 antwoorden

Plaats een Reactie

Meepraten?
Draag gerust bij!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *