Stekenboeken heb je nooit genoeg!
Ik zeg het wel vaker tegen mijn cursisten, van stekenboeken heb je er nooit genoeg. Zodra er nieuwe verschenen zijn, of oude weer heruitgegeven, laat ik ze hier even zien. Ook zijn er genoeg tweedehands stekenboeken te vinden.
Mary Corbet is ook een fan van stekenboeken, al zegt zij wel dat je ze niet persé allemaal nodig hebt. Geruststellende woorden die een beetje in tegenspraak zijn met de stapels stekenboeken, stitchdictionaries zoals zij ze noemt, die ze op de foto’s laat zien in haar blog hierover.
Online kun je tegenwoordig een hoop vinden, van simpele stekeninstructies tot uitgebreide video’s. Toch is het handig om een stekenboek erbij te hebben, want dat kan het beginpunt zijn bij je online zoektocht. Als je niet weet waar je naar zoekt, de juiste naam niet kent, dan is het vinden op het internet niet gemakkelijk.
Er zijn genoeg goede stekenboeken, maar of een stekenboek voor jou werkt hangt af van een aantal zaken. Voor de één werkt een duidelijke stekentekening, voor de ander juist stap-voor-stap foto’s en er zijn er ook die geschreven instructies nodig hebben.
Onlangs zijn er weer 2 nieuwe verschenen die ik je even wil laten zien.
Creative Stitches for Contemporary Embroidery van Sharon Boggon
Sharon kende ik al van haar website Pintangle.com en het project TAST.
Eind vorig jaar is haar boek ‘Creative Stitches for Contemporary Embroidery‘ verschenen.
Het boek bevat 120 borduursteken met stap voor stap foto’s hoe je de steek moet doen. Verder laat ze veel voorbeelden van toepassingen zien die zeker niet traditioneel zijn.
Hierbij laat ze je ook zien wat er met je borduurwerk gebeurd als je de steken herhaald op verschillende manieren en als je er patronen en/of lijnen mee maakt. Of als je de steken over elkaar borduurt of meer body geeft door extra lagen toe te voegen of andere garens te gebruiken.
Mary Corbet laat in haar review van het boek een aantal pagina’s zien, waardoor je nog een beter gevoel krijgt of dit jouw stekenboek is.
TAST – maak je eigen stekenboek
Je kunt natuurlijk ook je eigen stekenboek maken en als referentie gebruiken. Je zou daarvoor bijvoorbeeld TAST van Pintangle.com/Sharon Boggon kunnen gebruiken. TAST staat voor Take A Stitch Tuesday en iedere dinsdag staat er op haar blog een nieuwe borduursteek om uit te proberen. Op Facebook is er een groep waar je je stekenprobeersels kunt delen en waar je veel inspiratie van de andere deelnemers/borduursters kunt vinden. Je moet je hiervoor wel aanmelden en een paar vragen bijantwoorden. Dit om zoveel mogelijk spammers te voorkomen.
In januari 2021 is weer een nieuwe ronde begonnen, maar instappen kan op ieder moment.
Een aantal jaren geleden heb ik hieraan meegedaan en dat heeft een stekenboek opgeleverd dat ik vaak in mijn lessen gebruikt om de cursisten te laten zien wat er mogelijk is met een borduursteek.
Meer hierover kun je o.a. hier, hier, hier en hier lezen of door TAST in de zoekopdracht te typen.
Big Book of Embroidery
Een wat traditionelere aanpak van de borduursteken vind je in het ‘Big Book of Embroidery‘ van Renee Mery. De ondertitel is ‘250 stitches with 29 creative projects’. Met andere woorden, je kunt dus gelijk de steken oefenen in een borduurwerkje.
Het boek kent 3 delen.
Basis stitches
De basissteken zijn onderverdeeld in lijnsteken (straight stitch variations), lange steken (long stitch variations), kruisende steken, lussteken en knoopsteken. Elke steek wordt gepresenteerd met een stekentekening, een geborduurd voorbeeld en een stukje tekst.
Advanced Stitches
Hierin worden een aantal complexere steken geïntroduceerd als de gewoven steken en verschillende vormen van draad opnaaien. Bovendien wordt een basisuitleg gegeven van borduurtechnieken als open borduurwerk, Perzisch ajour (drawn-thread embroidery), smocken, tapisserie (needlepoint) en punchwork.
Design Handbook
In het laatste gedeelte van het boek worden een aantal projecten gepresenteerd zoals deze Clematis tas.
Naast een patroon in kleur vind je op deze pagina’s ook de gebruikte steken, het gebruikte materiaal, een uitgebreide instructie en een foto van het eindresultaatt.
En verder…
Er ligt nog een boek op de plank om te bespreken, maar dat is meer een techniekenboek, namelijk Blackwork Embroidery van Jen Goodwin.
Dus dat is voor een andere keer.
Plaats een Reactie
Meepraten?Draag gerust bij!